Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto budyniowo-serowe z kokosem (bez pieczenia) ©

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ MASA budyniowo-kokosowa

mleko 2% 1 litr
mleko 1 szkl.
cukier kryształ 300 g
sól 1/2 łyżeczki
masło 200 g
biała czekolada 200 g
wiórki kokosowe 200 g
budyń waniliowy 2 op.
skrobia ziemniaczana duża łyżka

~ MASA serowa

Żelatyna wieprzowa Prymat duża pełna łyżka
gorąca woda 2-3 łyżki
bita śmietana w proszku "Śnieżka" 2 op.
cukier puder 5-6 łyżek
twaróg zmielony 750 g

~ MASA serowa

herbatniki albo słone krakersy
wiórki kokosowe 100 g

Porada

Ciasto jest najsmaczniejsze, kiedy ciastka dobrze namokną budyniem i sernikiem. *Ze względu na specyficzne składniki ciasto jest dość drogie, ale wychodzi naprawdę duże i ciężkie (ok. 3,5 kg) - łatwo podzielić je na dużą ilość porcji.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto budyniowo-serowe z kokosem (bez pieczenia) ©

Kroki postępowania

1
Zagotować mleko z solą, masłem i cukrem - wlać budyń z 1/3 szkl. mleka i skrobią ziemniaczaną. Mieszać do zgęstnienia. Do gorącego budyniu wrzucić białą czekoladę połąmaną na kosteczki i mieszać, aż się rozpuści.
Krok 1 - Ciasto budyniowo-serowe z kokosem (bez pieczenia) © foto
2
Wsypać wiórki kokosowe (najlepiej drobniutkie) i dokładnie wymieszać.
Odłożyć 1,5 szkl. masy budyniowej na ostatnią warstwę.
Krok 2 - Ciasto budyniowo-serowe z kokosem (bez pieczenia) © foto
3
Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie ułożyć herbatniki lub słone krakersy. Wylać masę budyniowo-kokosową, rozsmarować równą warstwą i nakryć drugą porcją herbatników/krakersów. Przycisnąć deseczką i lekko obciążyć. Odstawić na czas przygotowania masy serowej.
Krok 3 - Ciasto budyniowo-serowe z kokosem (bez pieczenia) © foto
4
Żelatynę zalać gorącą wodą, wymieszać i odstawić do spęcznienia.
Zmielony ser twarogowy zmiksować z cukrem pudrem, śmietanką oraz zagęstnikiem do mleka - na koniec wlać żelatynę rozpuszczoną w mikrofalówce i szybko zmieksować.
Krok 4 - Ciasto budyniowo-serowe z kokosem (bez pieczenia) © foto
5
Przelać masę serową na ciastka i szybko rozsmarować. Nakryć ostatnią warstwą herbatników.
Krok 5 - Ciasto budyniowo-serowe z kokosem (bez pieczenia) © foto
6
Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni stale mieszając, aby się nie przypaliły.
Krok 6 - Ciasto budyniowo-serowe z kokosem (bez pieczenia) © foto
7
Gęsty budyń odłożony wcześniej podlać pozostałym mlekiem (2/3 szkl.) i wymieszać na minimalnym ogniu, aż uzyska konsystencję gęstej śmietany.
Rozsmarować na herbatnikach, póki jest ciepły, i posypać uprażonymi wiórkami.

Formę z ciastem odstawić na 10-12 godz. do lodówki.
Krok 7 - Ciasto budyniowo-serowe z kokosem (bez pieczenia) © foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 04.08.2017 05:28
Było naprawdę przepyszne, chociaż powstało bez konkretnego przepisu i w sumie wszystko było dodawane i wykonywane intuicyjnie - taka słodka improwizacja :) ☺
Jagódka17
Jagódka17 03.08.2017 23:14
smacznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak