Ciasto budyniowo-brzoskwiniowe Zewy

Ciasto budyniowo-brzoskwiniowe Zewy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Dziś proste a jakie smaczne ciacho. Biszkopt przełożony masą budyniową a do tego brzoskwinie zalane galaretką.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt:

  • jajko

    8 sztuk
  • mąka pszenna typ 500

    6 łyżek
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 szklanka

Masa:

  • mleko

    1 litr
  • budyń waniliowy

    3 opakowania
  • cukier

    4 łyżki
  • masło 82%

    250 gramów

Galaretka:

  • galaretka cytrynowa

    2 opakowania
  • gorąca woda

    750 mililitrów

Dodatkowo:

  • brzoskwinie w puszce

    1 puszka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek. Obie mąki przesiać. Białka ubić a w trakcie ubijania dodawać porcjami cukier. Potem nadal miksując dodawać po jednym żółtku i dodać ekstrakt waniliowy.
Gdy żółtka się połączą z pianą porcjami dodawać mąkę ale mieszać delikatnie rózgą.
Gotową masę wyłożyć do formy o wymiarach 34x24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i wstawić od razu do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Biszkopt piec 40 minut a potem upuścić blachę z biszkoptem na blat kuchenny z około 40 cm wysokości, wystudzić i dopiero zimny okroić nożem i wyjąć z formy.

3/4 mleka zagotować a w reszcie wymieszać budynie z cukrem. Do gotującego się mleka wlać budyń i mieszać, aby nie było grudek. Gotować chwilę, dokładnie zakryć budyń folią spożywczą i wystudzić. Utrzeć miękkie masło i dodawać porcjami budyń, mieszać do gładkiej konsystencji.

Galaretki wymieszać, wystudzić. Studzić i zostawić do momentu lekkiego stężenia.

Biszkopt przekroić na dwa placki, nasączyć sokiem z brzoskwiń. Pierwszy placek położyć w formie, wyłożyć masę budyniową, na nią drugi placek. Brzoskwinie pokroić, wyłożyć na górze ciasta i zalać tężejącą galaretką. Ciasto schłodzić.

ZEWA
galaretka krystaliczna

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat