Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto budyniowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szkl
żółtko jajek 4 szt
cukier 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczki
masło 1 szt
mleko 3/4 l
budynie śmietnkowe 2 szt
galaretki 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto budyniowe

Mąkę, masło, cukier, proszek do pieczenia siekamy nożem, następnie dodajemy żółtka i zagniatamy.Cisto dzielimy na dwie nierówne części i wstawiamy na 40 min. do lodówki. W tym czasie gotujemy budyń jak w przepisie. Odstawiamy do wystygnięcia.Wcześniej rozpuszczamy w gorącej wodzie galaretki i dajemy do stężenia. Rozwałkowujemy większą cześć ciasta . Nasmarowaną blachę wylepiamy ciastem łącznie z bokami, wylewamy masę budyniową która jest wymieszana z kawałkami galaretki. Mniejszy kawałek ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy po wierzchu. Pieczemy ok. 50 min. w temp. 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 04.09.2013 15:53
fantastyczne
miki47 19.02.2013 11:34
ale piękny
KasiaK90 15.02.2013 21:54
super
natalia.doradca 15.02.2013 14:47
pysznie wygląda
Andrzej8 15.02.2013 14:22
Super
pajbek 15.02.2013 14:17
Super wygląda i zapewne tak też smakuje :-)
V_kuchareczka 15.02.2013 12:40
pyszne
halina17 15.02.2013 11:58
Smaczne ciasto, z galaretkami kolorowe- ładnie wyglada.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak