Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Bounty

ami
3.0
(14)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

czekolada gorzka 55 gramów
kakao 85 gramów
wrzątek 200 mililitrów
mąka pszenna 145 gramów
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
masło 90 gramów
cukier drobny 200 gramów
cukier muscavado 50 gramów
mleko kokosowe 250 mililitrów
jajko 3 sztuki

Placek kokosowy:

białko 3 sztuki
kokos 160 gramów
cukier drobny 160 gramów
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki

Krem kokosowy:

mleko kokosowe 500 mililitrów
żółtko jajek 5 sztuk
cukier drobny 160 gramów
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
masło 250 gramów

Polewa czekoladowa:

czekolada mleczna 70 gramów
czekolada gorzka 70 gramów
masło 60 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Bounty

Piekarnik nagrzać do 180°C. Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Pokruszoną czekoladę i kakao umieścić w miseczce i zalać wrzącą wodą. Chwilę odczekać i dokładnie wymieszać aż czekolada całkowicie się rozpuści i otrzymamy gładką gęstą pastę. Odstawić do przestudzenia. Masło rozpuścić i również przestudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Przesiać.

Drobny cukier i cukier muscovado umieścić w misie miksera i dokładnie wymieszać. Muscovado lubi zbijać się w grudki, dlatego zawsze je rozbijam opuszkami palców. Do cukru dodać masło i miksować przez chwilę. Następnie dodawać po jednym jajku pamiętając o tym, by kolejne dodać dopiero wtedy, gdy poprzednie połączy się z masą. Do masy jajecznej stopniowo dodawać na zmianę mleko kokosowe i czekoladę. Dodać mąkę i zmiksować tylko do połączenia się składników. Masę przelać do przygotowanej foremki i piec przez około 40 minut (do suchego patyczka). Ciasto pozostawić na 15-20 minut w foremce, po czym przełożyć je na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.

Przygotować placek kokosowy. Białka ubijać ze szczyptą soli. Kiedy będą już mocno spienione dodawać cukier łyżeczka po łyżeczce. Ubijać do momentu uzyskania sztywnej błyszczącej masy. Dodać kokos i proszek do pieczenia. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Tą samą foremkę, w której piekło się ciasto ponownie wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę. Piec przez 25-30 minut. Wystudzić.

Przygotowanie kremu zaczniemy od ugotowania budyniu. W tym celu do garnuszka przelać mleko kokosowe odlewając 1/4 szklanki. Doprowadzić do wrzenia. W czasie, kiedy mleko się podgrzewa żółtka ubić z cukrem na puszystą jasną masę, rozprowadzić ją odlanym mlekiem kokosowym, następnie dodać obie mąki i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Do gotującego się mleka przelać masę żółtkową i bardzo energicznie mieszając podgrzewać na wolnym ogniu, aż masa znacznie zgęstnieje i powstanie budyń. Zestawić z ognia i nałożyć folię spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu. Zapobiegnie to powstaniu kożucha. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Masło ubijać aż stanie się puszyste i bardzo jasne. Dodawać po łyżce budyniu, dobrze miksując po każdej dokładce. Krem gotowy.

Ciasto czekoladowe przekroić wzdłuż na dwa placki tej samej grubości. Jeden z nich przełożyć do foremki. Na nim ułożyć 1/2 kremu, placek kokosowy, 1/2 kremu i drugą warstwę ciasta. Wstawić do lodówki i schłodzić.

Przygotować polewę. Do garnuszka nalać niewielką ilość wody i zagotować. Na garnuszku ustawić żaroodporne naczynie. Przełożyć do niego pokruszoną czekoladę i kawałeczki masła i rozpuścić, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Powstanie gładka masa czekoladowa.

Ciasto wyjąć z lodówki i oblać ciepłą polewą, po czym ponownie schłodzić.

* Przepis na ciasto czekoladowe zaczerpnęłam z bloga Moje Wypieki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 06.08.2015 16:25
przepyszne ciasteczko
Cranberry 08.04.2015 15:06
Fajne ciacho
Kuchenka 06.04.2015 15:08
przepiękne ciasto, polecam
Michał2 05.04.2015 22:26
dobre ciasteczko
jagoda5913 05.04.2015 20:46
Ciekawe ciasto
agnieszka214 05.04.2015 18:40
super apetyczne ciasto
caralajna 05.04.2015 16:19
świetne ciasto
marenka 05.04.2015 16:07
mniam pyszności...;-)
Gracer 05.04.2015 15:54
super ciasto
ilka01 05.04.2015 14:16
super ciasto:)
Internetowa Kuchnia 05.04.2015 14:15
Wygląda super!
2milutka 05.04.2015 13:10
Bardzo ciekawy przepis!
Wiesława1 05.04.2015 12:23
pyszniusie ciacho
tytka 05.04.2015 12:17
fajne ciacho
Mniam 05.04.2015 11:28
Z wyglądu przypomina mi ciasto, które nie raz robiłam. Ale u Ciebie jest kapitalny krem kokosowy! Super, muszę kiedyś taki zrobić :)
gosia56 05.04.2015 11:06
na pewno pyszne ciasto;)
iskierka.ag 05.04.2015 10:11
Uwielbiam kokosy, ciasto musi być megasmaczne.
Ola1young 05.04.2015 10:05
znakomite ciasto :-)
Futka 05.04.2015 09:21
Wyśmienite ciasto :) Prezentuje się niezwykle smakowicie :)
Krystyna32 05.04.2015 09:08
apetyczne ciasto
Ewelina1991 05.04.2015 08:35
pysznie się prezentuje
Agnieszka-87-25 05.04.2015 07:39
pyszność super wypiek
mirosława4 04.04.2015 23:03
zapewne jest smaczne
halina17 04.04.2015 23:00
Apetycznie wygląda ciasto.
patryska76 04.04.2015 22:20
smaczne bounty ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak