Ciasto Bounty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    5 szt.
  • cukier

    3/4 szkl.
  • mąka

    1/2 szkl.
  • kakao

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • wiórki kokosowe

    300 g
  • mleko

    750 ml
  • cukier

    1/2 szkl.
  • masło

    200 g
  • mąka ziemniaczna

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • masło

    1/2 kostki
  • cukier puder

    3 łyżki
  • kakao

    4 łyżki
  • woda

    2 łyżki
  • herbata

    do nasączenia
  • alkohol

    do nasączenia
  • masa

    Kokosowa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt: białka ubijamy dosypując powoli cukier aż uzyskamy puszystą, białą pianę. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy, dodajemy do ubitej piany i delikatnie przy pomocy łyżki mieszamy z pianą. Ciasto wylewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą tortownicy (Ø 24 cm). Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20 minut, do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt odstawiamy do wystudzenia.

Masa kokosowa: z 750 ml mleka odlewamy niecałą szklankę. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy wiórki kokosowe i chwilkę gotujemy cały czas mieszając by się nie przypaliło. Wiórki odstawiamy na około 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie ponownie stawiamy wiórki na ogień i podgrzewamy.

Do odlanej niecałej szklanki mleka dodajemy obie mąki i dokładnie mieszamy by nie było grudek. Mleko z mąką wlewamy do podgrzanych wiórek kokosowych i mieszamy aż powstanie gęsta masa, nieco budyniowa. Odstawiamy do wystudzenia.

Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, a następnie nie przerywając ucierania dodajemy po trochu wystudzoną masę kokosową.

Polewa czekoladowa: masło rozpuszczamy w rondelku. Zestawiamy z ognia, dodajemy kakao i cukier puder i cały czas mieszamy aż składniki połączą się. Następnie dodajemy przegotowaną wodę i jeszcze raz mieszamy aż polewa będzie gładka i błyszcząca. Studzimy.

Wystudzony biszkopt delikatnie nasączamy herbatą lub herbatą z alkoholem, a następnie wykładamy masę kokosową. Ostudzoną polewą czekoladą dekorujemy wierzch ciasta i odstawiamy do lodówki do schłodzenia i stężenia masy. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 31.03.2014 10:16
apetyczne ciasto
dwa pokoje z kuchnią 31.08.2013 17:40
zrobiłam dzisiaj - PYCHA!!!
katarzynagotuje 11.08.2013 13:28
uwielbiam takie ciasta :)
KasiaK90 24.05.2013 11:57
rewelacyjne ciasto
IZABELA29 12.05.2013 09:08
zabieram do swojej księgi
Kasia35 07.05.2013 07:38
wspaniałe ciasto
JOANNA16 05.05.2013 07:39
wspaniały:)
czekoladka_m 03.05.2013 18:47
Wspaniale wygląda!!
mufinka79 03.05.2013 12:27
Dziękuję bardzo za komentarze :)
monika1968 02.05.2013 22:12
Wygląda cudnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat