Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Bounty

5.0
(56)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt.
cukier 3/4 szkl.
mąka 1/2 szkl.
kakao 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
wiórki kokosowe 300 g
mleko 750 ml
cukier 1/2 szkl.
masło 200 g
mąka ziemniaczna 3 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
masło 1/2 kostki
cukier puder 3 łyżki
kakao 4 łyżki
woda 2 łyżki
herbata do nasączenia
alkohol do nasączenia
masa Kokosowa

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Bounty

Biszkopt: białka ubijamy dosypując powoli cukier aż uzyskamy puszystą, białą pianę. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy, dodajemy do ubitej piany i delikatnie przy pomocy łyżki mieszamy z pianą. Ciasto wylewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą tortownicy (Ø 24 cm). Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20 minut, do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt odstawiamy do wystudzenia.

Masa kokosowa: z 750 ml mleka odlewamy niecałą szklankę. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy wiórki kokosowe i chwilkę gotujemy cały czas mieszając by się nie przypaliło. Wiórki odstawiamy na około 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie ponownie stawiamy wiórki na ogień i podgrzewamy.

Do odlanej niecałej szklanki mleka dodajemy obie mąki i dokładnie mieszamy by nie było grudek. Mleko z mąką wlewamy do podgrzanych wiórek kokosowych i mieszamy aż powstanie gęsta masa, nieco budyniowa. Odstawiamy do wystudzenia.

Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, a następnie nie przerywając ucierania dodajemy po trochu wystudzoną masę kokosową.

Polewa czekoladowa: masło rozpuszczamy w rondelku. Zestawiamy z ognia, dodajemy kakao i cukier puder i cały czas mieszamy aż składniki połączą się. Następnie dodajemy przegotowaną wodę i jeszcze raz mieszamy aż polewa będzie gładka i błyszcząca. Studzimy.

Wystudzony biszkopt delikatnie nasączamy herbatą lub herbatą z alkoholem, a następnie wykładamy masę kokosową. Ostudzoną polewą czekoladą dekorujemy wierzch ciasta i odstawiamy do lodówki do schłodzenia i stężenia masy. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 31.03.2014 10:16
apetyczne ciasto
dwa pokoje z kuchnią 31.08.2013 17:40
zrobiłam dzisiaj - PYCHA!!!
katarzynagotuje 11.08.2013 13:28
uwielbiam takie ciasta :)
KasiaK90 24.05.2013 11:57
rewelacyjne ciasto
IZABELA29 12.05.2013 09:08
zabieram do swojej księgi
Kasia35 07.05.2013 07:38
wspaniałe ciasto
JOANNA16 05.05.2013 07:39
wspaniały:)
czekoladka_m 03.05.2013 18:47
Wspaniale wygląda!!
mufinka79 03.05.2013 12:27
Dziękuję bardzo za komentarze :)
monika1968 02.05.2013 22:12
Wygląda cudnie
Gary Michy 02.05.2013 21:16
Cudowne z chęcią bym spróbowała :)
Andrzej8 02.05.2013 21:13
rewelacyjne ciasto
dwa pokoje z kuchnią 02.05.2013 19:16
zjadłabym całą blaszkę bez mrugnięcia!
bietka 02.05.2013 16:41
musi być pyszne :)
Katarzyna34 02.05.2013 15:41
wygląda bardzo smakowicie
halina17 02.05.2013 15:38
Smaczne ciasto.
reniatka 02.05.2013 14:50
super ciasto
2milutka 02.05.2013 13:40
jeszcze nie jadłam musi być pyszne
Gracer 02.05.2013 13:03
muszę go upiec, jest rewelacyjny
Ania321 02.05.2013 12:47
chętnie zjadłabym kawałek :)
Renata9 02.05.2013 11:56
smakowite ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak