Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ,,Błękitna laguna"

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt tortownica o średnicy 26 cm

jajko 5 szt
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 lyzeczka

masa

budyń waniliowy 2 szt
mleko 1 l
mąka pszenna 3 lyzki
cukier kryształ 4 lyzki
cukier puder pol szklanki
masło 250 g
barwnik spożywczy do ciast niebieski 1 lyzka

Ponadto

galaretka niebieska 2 szt
woda gorąca 3 szklanki
borówki 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ,,Błękitna laguna"

Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną piane. Dodajemy stopniowo cukier i ciągle ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Make i proszek przesiewamy, a następnie dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto na blaszkę. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy blaszkę i pieczemy w 170 stopniach przez 30 min. Przed wyciągnięciem biszkopta z piekarnika należy sprawdzić suchym patyczkiem czy jest w środku upieczony. Gotowy biszkopt odkładamy do ostygnięcia, następnie usuwamy skórkę z powierzchni, która powstała podczas pieczenia i przekrawamy biszkopt na pół wszerz.
Polowe mleka wlewamy do garnka i stawiamy na palnik. W drugiej połowie rozpuszczamy budynie i make pszenną. Należy bardzo dokładnie wymieszać budynie z mlekiem, aby nie było grudek. Gdy mleko zacznie się gotować to dodajemy cukier i wlewamy powoli mleko z budyniami. Cały czas energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki, oraz aby budyń się nie przypalił. Gotujemy przez kilka minut, ciągle mieszając do momentu aż mąka będzie nie wyczuwalna w smaku. Budyń bardzo dokładnie przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło miksujemy na puszysta masę, dodajemy cukier, a następnie po jednej łyżce zimnego budyniu. Miksujemy aż uzyskamy gładki krem. Następnie dodajemy barwnik spożywczy i delikatnie mieszamy masę łyżką. Na tortownicy układamy pierwszą polowe biszkopta. Nakładamy na biszkopt polowe masy, przykrywamy drugim biszkoptem i nakładamy pozostałą masę.
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i odstawiamy. Co jakiś czas należy pomieszać galaretkę. Gdy galaretka zacznie tężeć to delikatnie wylewamy ją na ciasto i wstawiamy do lodówki. Ciasto dekorujemy świeżymi borówkami. Smacznego:-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joannaa24 13.02.2017 17:25
Super ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak