Ciasto ,,Błękitna laguna"

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt tortownica o średnicy 26 cm

  • jajko

    5 szt
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 lyzeczka

masa

  • budyń waniliowy

    2 szt
  • mleko

    1 l
  • mąka pszenna

    3 lyzki
  • cukier kryształ

    4 lyzki
  • cukier puder

    pol szklanki
  • masło

    250 g
  • barwnik spożywczy do ciast niebieski

    1 lyzka

Ponadto

  • galaretka niebieska

    2 szt
  • woda gorąca

    3 szklanki
  • borówki

    15 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną piane. Dodajemy stopniowo cukier i ciągle ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Make i proszek przesiewamy, a następnie dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto na blaszkę. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy blaszkę i pieczemy w 170 stopniach przez 30 min. Przed wyciągnięciem biszkopta z piekarnika należy sprawdzić suchym patyczkiem czy jest w środku upieczony. Gotowy biszkopt odkładamy do ostygnięcia, następnie usuwamy skórkę z powierzchni, która powstała podczas pieczenia i przekrawamy biszkopt na pół wszerz.
Polowe mleka wlewamy do garnka i stawiamy na palnik. W drugiej połowie rozpuszczamy budynie i make pszenną. Należy bardzo dokładnie wymieszać budynie z mlekiem, aby nie było grudek. Gdy mleko zacznie się gotować to dodajemy cukier i wlewamy powoli mleko z budyniami. Cały czas energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki, oraz aby budyń się nie przypalił. Gotujemy przez kilka minut, ciągle mieszając do momentu aż mąka będzie nie wyczuwalna w smaku. Budyń bardzo dokładnie przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło miksujemy na puszysta masę, dodajemy cukier, a następnie po jednej łyżce zimnego budyniu. Miksujemy aż uzyskamy gładki krem. Następnie dodajemy barwnik spożywczy i delikatnie mieszamy masę łyżką. Na tortownicy układamy pierwszą polowe biszkopta. Nakładamy na biszkopt polowe masy, przykrywamy drugim biszkoptem i nakładamy pozostałą masę.
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i odstawiamy. Co jakiś czas należy pomieszać galaretkę. Gdy galaretka zacznie tężeć to delikatnie wylewamy ją na ciasto i wstawiamy do lodówki. Ciasto dekorujemy świeżymi borówkami. Smacznego:-)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
joannaa24 13.02.2017 17:25
Super ciasto :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat