Ciasto <b>KUBUŚ</b> na biszkopcie

Ciasto <b>KUBUŚ</b> na biszkopcie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sok owocowy przecierowy

    1 litr
  • budyń waniliowy

    3 op.
  • masło

    200 g
  • miód

    do smaku
  • śmietana 30%

    1/2 litra
  • cukier waniliowy

    1 op.
  • Zagęstnik ''Śnieżka''

    2 op.
  • czekolada gorzka

    1 tabliczka
  • Biszkopt

    duży
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt upiec poprzedniego dnia, z 10 jajek, w prostokątnej formie.
Na drugidzień przekroić na dwa blaty - najwygodniej dużym nożem lub nitką.

Z soku typu Kubuś odlać 2/3 szklanki i rozpuścić w nim budynie.
Resztę soku zagotować, dosłodzić miodem i wlać rozpuszczony budyń - mieszać, aż masa zgęstnieje.
Pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Masło ogrzać do temperatury pokojowej, aby zmiękło - utrzeć z wystudzonym budyniem na jednolitą masę.
Masą przełożyć biszkopt.

Śmietanę dobrze schłodzić, a następnie ubić z cukrem waniliowym i Śnieżkami na sztywną masę.
Posmarować wierzch biszkoptu.

Czekoladę gorzką schłodzić i utrzeć na grubej tarce wprost na śmietanę.
Wstawić całość do lodówki na kilka godzin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat