Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto <b>KUBUŚ</b> na biszkopcie

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sok owocowy przecierowy 1 litr
budyń waniliowy 3 op.
masło 200 g
miód do smaku
śmietana 30% 1/2 litra
cukier waniliowy 1 op.
Zagęstnik ''Śnieżka'' 2 op.
czekolada gorzka 1 tabliczka
Biszkopt duży

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto <b>KUBUŚ</b> na biszkopcie

Biszkopt upiec poprzedniego dnia, z 10 jajek, w prostokątnej formie.
Na drugidzień przekroić na dwa blaty - najwygodniej dużym nożem lub nitką.

Z soku typu Kubuś odlać 2/3 szklanki i rozpuścić w nim budynie.
Resztę soku zagotować, dosłodzić miodem i wlać rozpuszczony budyń - mieszać, aż masa zgęstnieje.
Pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Masło ogrzać do temperatury pokojowej, aby zmiękło - utrzeć z wystudzonym budyniem na jednolitą masę.
Masą przełożyć biszkopt.

Śmietanę dobrze schłodzić, a następnie ubić z cukrem waniliowym i Śnieżkami na sztywną masę.
Posmarować wierzch biszkoptu.

Czekoladę gorzką schłodzić i utrzeć na grubej tarce wprost na śmietanę.
Wstawić całość do lodówki na kilka godzin.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak