Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto biszkoptowe ze śliwkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

białko 6 sztuk
żółtko jajek 6 sztuk
cukier 2 łyżki
masło 85 gram
mąka pszenna 100 gram
cukier 140 gram
śliwki 600 gram

posypka

cynamon 1 łyżeczka
cukier 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto biszkoptowe ze śliwkami

Kroki postępowania

1
Żółtka ubić ze 140g cukru na puch, pianę z białek ubić na sztywno i dodatkiem 2 łyżek cukru. Małą porcję piany połączyć delikatnie z masą z żółtek i cukru, następnie dodać stopniowo masło oraz przesianą mąkę. Całą masę wymieszać łyżką drewnianą lub szpatułką i delikatnie połączyć z pozostałą pianą. Przełożyć całość do wysmarowanej masłem formy o wym. 25x30cm.
Krok 1 - Ciasto biszkoptowe ze śliwkami foto
2
Na wierzchu ułożyć kawałki pokrojonych i wypestkowanych śliwek. Posypać wierzch cynamonem wymieszanym z cukrem. Piec ok. 55-60 min. w 180st. C.
Krok 2 - Ciasto biszkoptowe ze śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak