Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto biszkoptowe z truskawkami i lekkim kremem.

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boszkopt

jajko 9 szt
cukier kryształ 1,5 szklanki
mąka pszenna 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
kakao 2 łyżki

krem

śmietana 12% 500 ml
serek mascarpone 500 g
cukier puder 5-6 łyżek
fix do śmietany 3 szt

mus truskawkowy

truskawki 500-700 g
galaretka truskawkowa 2 szt
cukier kryształ wg uznania

dodatkowo

dżem truskawkowy 4-5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto biszkoptowe z truskawkami i lekkim kremem.

Kroki postępowania

1
BISZKOPT:
Białka oddzielić od zółtek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier a następnie żółtka.
Na końcu dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na połowę.
Krok 1 - Ciasto biszkoptowe z truskawkami i lekkim kremem. foto
2
Jedną połowę ciasta wylać do formy ( u mnie duza prostokątna tortownica), a do drugiej dodac kakao i wymieszać. Ciemne ciasto wylać na jasne.
Wstawic do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i piec około 40 minut ( do suchego patyczka)
Krok 2 - Ciasto biszkoptowe z truskawkami i lekkim kremem. foto
3
Część truskawek zmiksować (500g) a pozostałe odłożyć. Po zmiksowaniu powinno być około 500 ml musu truskawkowego. Zagotować i dodać galaterki, wymieszać do rozpuszczenia. Ewentualnie dodać trochę cukru.
Krok 3 - Ciasto biszkoptowe z truskawkami i lekkim kremem. foto
4
Śmietanę ubić dodajac cukier i fixy. Następnie wymieszać z serkiem mascarpone.
Krok 4 - Ciasto biszkoptowe z truskawkami i lekkim kremem. foto
5
Biszkopt po wystudzeniu przekroić na dwie części.
Pierwszą posmarować dżemem truskawkowym, następnie wyłożyć połowę kremu. Na nim ułozyć pokrojone truskawki ( delikatnie powciskać w krem).
Krok 5 - Ciasto biszkoptowe z truskawkami i lekkim kremem. foto
6
Przykryć drugą połową biszkoptu i znów posmarować dżemem, nałożyć pozostały krem i ułożyć truskawki.
Krok 6 - Ciasto biszkoptowe z truskawkami i lekkim kremem. foto
7
Na wierzch wyłożyć lekko tężejący mus truskawkowy. Odstawić na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia.
Krok 7 - Ciasto biszkoptowe z truskawkami i lekkim kremem. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 02.08.2016 21:55
Pyszne ciasto
Zdzisław 23.09.2014 00:05
takie słodkości bardzo lubię
norweska20 22.09.2014 17:16
zapowiada się smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak