Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto biszkoptowe z pierniczkami i masami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa chałwowa

mleko 1 szkl
cukier 3 łyżki
budyń śmietankowy 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
chałwa 1 szt
masło 10 dag

Biszkopt

jajko 8 łyzek
mąka pszenna 8 łyzek
olej 4 łyżki
cukier 1 szkl
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
pierniki 1 opakowanie

Masa jagodowa

sok żurawinowy 3 szkl
budyń śmietankowy 2 szt
cukier do smaku

Dodatkowo

dżem truskawkowy 1 szt
delicje 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto biszkoptowe z pierniczkami i masami

Biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy. Wykładam do dwóch foremek i układamy na każdym biszkopcie w odstępach pierniczki. Pieczemy do 15 minut w 180 stopniach na blaszce o wymiarze 25/36.
Masa jagodowa:
Dwie i pół szklanki soku zagotowujemy. W pozostałym mieszamy budynie, gdy sok będzie się gotował wlewamy budynie i gotujemy do gęstości.
Masa chałwowa:
Masło ucieramy z chałwą. W małej ilości mleka mieszamy budyń i mąkę a pozostałe zagotowujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy budyń gotujemy do zgęstnienia. Zimny krem ucieramy z masą chałwową.
Przełożenie:
Biszkopt- masa chałwowa- delicje- masa jagodowa- biszkopt- dekorujemy polewą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aga-25 06.01.2017 09:50
bajeczne!!!
w mojej kuchni 30.12.2016 01:03
smaczne ciasto na deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak