Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto biszkoptowe z likierem kawowym
Żółtka i jajko ubijać na parze z cukrem i cukrem waniliowym tak długo aż masa będzie biała, gęsta i gorąca. Odstawić do ostygnięcia, od czasu do czasu zamieszać. Ja wstawiłam do miski z zimną wodą.
Masło utrzeć na puch i powoli dodawać letnią masę jajeczną na przemian z serkiem i mlekiem wymieszanym z kakao.Serek musi mieć temperaturę zbliżoną do temperatury masy jajecznej. Do kremu dodać 3 - 4 łyżki likieru kawowego i wymieszać.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Krem podzielić na dwa.
Do pierwszej części kremu dodać połowę żelatyny. Wymieszać szybko i wyłożyć na biszkopt.
Resztę likieru wykorzystać do nasączenia okrągłych biszkoptów. Biszkopty ułożyć na warstwie kremu. Drugą część kremu wymieszać z resztą żelatyny i wyłożyć na biszkopty. Przykryć biszkoptem czekoladowym, lekko dociskając. Ciasto polać polewą i posypać wiórkami.
Składniki polewy (bez żelatyny) podgrzewać do połączenia. Nie gotować. Dodać rozpuszczoną w łyżce wody żelatynę, wymieszać i polać ciasto. Posypać wiórkami.