Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto biszkoptowe z kajmakiem , bitą śmietaną z ricottą i jagodami pod galaretką

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Blaszka 27,5 X 17cm. Biszkopt

jajko 5 sztuk
sól 1 szczypta
cukier 3/4 szklanki
olej rzepakowy 5 łyżkek
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki

masa kajmaowa

masa kajmakowa 400 g

Bita śmietana

śmietana kremowa 30% lub 36% 400 ml , schłodzonej
cukier puder 1/2 szlanki
ser ricotta 250 g
żelatyna deserowa 1 łyżeczka
wrzątek 1 ml

Poncz

syrop jagodowy 1 łyżka lub sok
woda przegotowana 4 łyżki

Jagody z galaretką

jagody 1 szklana , oczyszczonych
galaretka jagodowa 2 sztuki lub szafranowe
wrzątek 700 ml

Porada

Przekładane ciasto kajmakiem z bitą śmietaną , ricottą oraz jagodami zalanymi galaretką w kolorze owoców. Słodkie i bardzo smaczne.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto biszkoptowe z kajmakiem , bitą śmietaną z ricottą i jagodami pod galaretką

Galaretki rozpuścić w 700ml wrzątku , odstawić do lekkiego stężenia. Żelatynę także rozpuścić w wrzątku , odstawić do wystudzenia.

Biszkopt:Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek , ubić je ze szczyptą soli na sztywno , dodać cukier miksować do rozpuszczenia. Następnie dodawać po łyżce oleju oraz po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Mąkę z proszkiem dodać do masy , wymieszać delikatnie łyżką( nie miksować) Ciasto wylać do blaszki wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Piec ok.35 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( sprawdzając patyczkiem czy jest suchy). Biszkopt odstawić do wystudzenia , przekroić na pół wzdłuż.

Masę kajmakową przełożyć do garnka , podgrzać aż stanie się lekko płynna.
Dół biszkopta ułożyć ponownie w blaszce , wyłożyć masę kajmakową , rozsmarować , przykryć pozostałym biszkoptem.
Wierzch nasączyć ponczem

Poncz: sok jagodowy połączyć z wodą.

Masa śmietanowa z ricottą:Śmietanę ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem , dodać ricottę oraz zimną żelatynę , ponownie zmiksować.
Masę śmietanowo-serową wyłożyć na biszkopt , rozsmarować równo , posypać po całości jagodami.
Wierzch ciasta zalać tężejącą galaretką.
Wstawić do lodówki na noc , do całkowitego stężenia mas.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 19.08.2016 11:18
smakowite ciacho I super wyglada z granatowa galaretka:-)
SzczyptaChili 10.08.2016 06:57
Dziękuję bardzo :)
noninka77 03.08.2016 18:06
Pyszności :)
wyattearp 03.08.2016 13:07
pysznie wygląda ,a ja nic nie mam do kawy :(
misia123410 03.08.2016 11:47
bardzo apetycznie wygląda
Malinka 03.08.2016 11:16
Ależ CIACHO))) Wygląda BOSKO!
Franciszek 03.08.2016 10:36
apetycznie wygląda
Bernadeta1 03.08.2016 09:25
pysznie się prezentuje
Krystyna32 03.08.2016 08:17
pyszne ciasto
Babeczka35 03.08.2016 08:11
Super wygląda to ciasto. Podoba mi się przepis.
mirosława4 03.08.2016 07:24
apetyczne !
Edith85 03.08.2016 00:29
super ciacho
sezamek 02.08.2016 23:04
bardzo fajne
Iwusia 02.08.2016 22:50
ale smaczne ciasto
MałaMi89 02.08.2016 22:09
Pięknie się prezentuje! Z powodzeniem może wystąpić jako torcik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak