Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto biszkoptowe z jabłkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

nadzienie

jabłka 1 kg
cynamon 1 łyżka
cukier waniliowy 1 op
sok z cytryny

ciasto

mąka pszenna 5 łyżek
cukier 5 łyżek
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto biszkoptowe z jabłkami

Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Obsypujemy cynamonem, cukrem waniliowym i skrapiamy sokiem z cytryny. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy. Na koniec dodajemy po łyżce mąki i proszek. Delikatnie ubijamy masę. Jabłka wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wylewamy na nie ciasto. Pieczemy 25 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Wystudzone najlepiej kroi się jeœli je odwrócimy jabłkami do góry. Można posypać cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.10.2015 16:59
Dobre ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak