Ciasto biszkoptowe z jabłkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

nadzienie

  • jabłka

    1 kg
  • cynamon

    1 łyżka
  • cukier waniliowy

    1 op
  • sok z cytryny

ciasto

  • mąka pszenna

    5 łyżek
  • cukier

    5 łyżek
  • jajko

    5 sztuk
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Obsypujemy cynamonem, cukrem waniliowym i skrapiamy sokiem z cytryny. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy. Na koniec dodajemy po łyżce mąki i proszek. Delikatnie ubijamy masę. Jabłka wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wylewamy na nie ciasto. Pieczemy 25 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Wystudzone najlepiej kroi się jeœli je odwrócimy jabłkami do góry. Można posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 01.10.2015 16:59
Dobre ciasto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat