Ciasto biszkoptowe z jabłkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajka

    4 szt
  • cukier kryształ

    3/4 szkl
  • gorąca woda

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Ponadto

  • jabłka

    2 szt
  • cukier puder

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Pod koniec ubijania dodać gorącą wodę. Ubite białka i delikatnie wymieszać z żółtkami. Mąkę z proszkiem przesiać do miski z masą jajeczną, delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę (24cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Przelać biszkopt. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Ułożyć na biszkopcie.
Ciasto piec ok 25-30 minut (do tzw. suchego patyczka) w 170 stopniach. Biszkopt ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosposia_z_moniek 28.07.2018 20:22
smak dzieciństwa :)
Ola1young 26.08.2014 13:50
szybkie i smaczne ciasto
inka2012 25.08.2014 13:43
smakowicie wygląda
Grazyna0211 25.08.2014 11:15
pyszne ciasto
Adam/ZUB3R 25.08.2014 09:58
wygląda smacznie
Wiktoria29 25.08.2014 09:40
piękne , takie puszyste, proste i na pewno smaczne
Krystyna32 25.08.2014 08:12
pychotka :)
dodi 25.08.2014 07:56
ślicznie wygląda
gosia56 25.08.2014 07:41
Super ciasto;)
gosia1988 25.08.2014 06:47
lubię takie ciasta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat