Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Biszkopt:
-
jajko
4 sztuki -
cukier kryształ
3/4 szklanki -
gorąca woda
1 łyżka -
mąka pszenna
1 szklanka -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
Ponadto:
-
jabłka
2 sztuki -
cukier puder
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Ciasto biszkoptowe z jabłkami
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Pod koniec ubijania dodać gorącą wodę. Ubite białka i delikatnie wymieszać z żółtkami. Mąkę z proszkiem przesiać do miski z masą jajeczną, delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę (24cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Przelać biszkopt.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Ułożyć na biszkopcie.
Ciasto piec ok 25-30 minut (do tzw. suchego patyczka) w 170 stopniach. Biszkopt ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (14)
Załaduj więcej komentarzy (4)