Ciasto biszkoptowe z galaretką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt jasny

  • mąka pszenna

    8 lyzek
  • jajko

    8 szt
  • cukier

    8 lyzek
  • proszek do pieczenia

    2 lyzek

biszkopt kakaowy

  • jajko

    5 szt
  • cukier

    5 lyzek
  • mąka

    4 lyzki
  • kakao

    1 lyzka
  • proszek do pieczenia

    1 lyzeczka

Krem

  • mleko

    2 szkl
  • cukier

    20 dag
  • żółtko jajek

    2 szt
  • budyń śmietankowy

    1 szt
  • masło

    1 szt
  • alkohol

    do smaku

Galaretka

  • galaretka truskawkowa

    2 szt
  • delicje

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Najpierw zajmijmy się przygotowaniem biszkoptów kakaowy jak i jasny robimy je tak samo ale z porcji na biszkopt jasny pieczemy dwa biszkopty. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka wsypujemy pozostałe składniki i mierzmy i pieczemy.

Krem robimy następująco w większej ilości mleka gotujemy cukier. W pozostałym mieszamy żółtka i budyń.- wlewamy do gotującego się mleka gotujemy do gęstości i studzimy. Maśło ucieramy z alkoholem i łączymy z budyniem.

Galaretki przyrządzamy w mniejszej ilości niż pisze na opakowaniu.

Przekładamy ciasto następująco biszkopt na niego trochę kremu z biszkopta jasnego i ciemnego wykrawamy kółka szklanką i układamy je na masie, przykrywamy kremem i układamy delicje które zalewamy galaretką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mirosława4 02.07.2017 17:39
smaczne to ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat