Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto biszkoptowe z galaretką

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Biszkopt jasny

jajko 4 szt
cukier 2/3 szkl
mąka 1 kopiasta szklanka
olej 6 łyżek
proszek do pieczenia 1/2 łyżki
ocet 1/2 łyżki

Biszkopt ciemny

jajko 2 szt
cukier 1/2 szkl
mąka 1/2 szkl
kakao 1,5 łyżki
olej 3 łyżki
ocet 10 % 1/2 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Masa budyniowa

budyń śmietankowy 2 op
mleko 500 ml
masło 1 kostka
cukier puder 5 łyżek
spirytus 1 kieliszek

Dodatkowo

galaretka truskawkowa 1 op
galaretka agrestowa 1 op
czekolada gorzka 1 tabliczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto biszkoptowe z galaretką

Kroki postępowania

1
Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty.

Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 1 - Ciasto biszkoptowe z galaretką foto
2
Masa budyniowa: Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotowuję. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Na końcu dodaję spirytus. Dokładnie ucieram.
Krok 2 - Ciasto biszkoptowe z galaretką foto
3
Galaretki rozpuszczam w 1 szklance wrzątku (każdą osobno). Odstawiam do przestudzenia. W ciemnym biszkopcie wykrawam kieliszkiem kółka. Jeden blat biszkoptu jasnego smaruję połową masy budyniowej. Na masie układam biszkopt ciemny z otworami.
Krok 3 - Ciasto biszkoptowe z galaretką foto
4
W otwory wlewam tężejące galaretki. Odstawiam do stężenia. Następnie wykładam drugą część masy budyniowej, wyrównuję. Na masie układam drugi blat biszkoptu jasnego. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Na wierzchu ciasta robię z czekolady esy floresy. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.
Krok 4 - Ciasto biszkoptowe z galaretką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 12.08.2015 17:28
pyszne ciasto
monika141 12.08.2015 10:42
świetne ciacho
Aleksandra/Olcia 12.08.2015 10:12
super ciacho
Zdzisław 12.08.2015 09:19
smaczne słodkości
Krystyna32 12.08.2015 06:56
pyszne ciasto
wwwiolka 11.08.2015 23:27
Bardzo fajny przepis.
Anna169Hosz 11.08.2015 23:19
Ładnie wygląda i na pewno smaczne.
Iwusia 11.08.2015 23:18
bardzo fajne ciasto
Kuchenka 11.08.2015 21:59
bardzo ładne ciasto
RenataZ-et 11.08.2015 21:29
bardzo apetycznie wygląda
irenka 11.08.2015 21:13
ale pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak