Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto biszkoptowe z ananasem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
cukier 3/4 szkl
mąka pszenna 3/4 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sok z cytryny 3 łyżki
ananas w puszce 1 puszka
budyń śmietankowy 2szt
cukier 2 łyżki
margaryna 25 dag
żółtko jajek 4 szt
białko 4 szt
cukier 1/2 szkl
wiórki kokosowe 20 dag
woda 1/3 szkl (przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto biszkoptowe z ananasem

Jajka ubić, dodać cukier a następnie mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Włożyć do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzony biszkopt nasączyć ponczem. 1 ½ szklanki soku z ananasów zagotować. W ½ szklanki soku rozprowadzić budynie śmietankowe i cukier. Wlać do wrzącego soku i zagotować, ciągle mieszając. Wystudzić. Miękką margarynę utrzeć, dodawać po jednym żółtku i łyżce zimnego budyniu na przemian. Na koniec do masy dodać pokrojone w kostkę ananasy. Delikatnie wymieszać. Krem ananasowy wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt. Ubić białka z cukrem, dodać kokos i wymieszać. Wylać do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej folią aluminiową i wysmarowaną tłuszczem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 160-170 °C. Ostudzić i wyłożyć na krem ananasowy, lekko docisnąć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 04.12.2012 10:50
Pycha, nic dodać nic ująć :-)
V_kuchareczka 03.12.2012 20:58
super
caffee_tea 03.12.2012 20:48
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak