Ciasto biszkoptowe przekładane.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    6 sztuka
  • cukier puder

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżka
  • proszek do pieczenia

    szczypta
  • brzoskwinie w puszce

    1 puszka
  • śmietana w proszku Śnieżka

    2 opakowanie
  • dżem truskawkowy

    1 słoik
  • galaretka truskawkowa

    1 opakowanie
  • śmietanfix

    1 opakowanie
  • migdały

    1 opakowanie
  • bułka tarta

  • margaryna do smarowania formy

  • mleko

    1 litr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.Dodać mąkę,mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.Wymieszać i na posmarowaną tłuszczem i lekko obsypaną bułką tartą blaszce wyłożyć ciasto.Piec w temp.180 stopni ok.45 min.

Gdy biszkopt ostygnie przekroić go na 3 mniej więcej równe kawałki.
Pierwszy plaster posmarować warstwą dżemu truskawkowego.
Śmietanę w proszku najlepiej Śnieżkę przyrządzić według przepisu.Ubić na sztywno i dodać 1 łyżeczkę smietanfix.Brzoskwinie pokroić,odsączyć i zmieszać ze śmietaną.
Wszystko wylać na pierwszą warstwę ciasta.Wstawić do lodówki.
Gdy masa stężeje położyć na niej drugi plaster biszkopta również posmarować dżemem.Położyć kolejny plaster i na nim tym razem ułożyć:
wcześniej przygotowaną ubitą Śnieżkę z truskawkową schłodzoną lekko tężejącą galaretką.Wylać na ciasto i wstawić do lodówki.
Schłodzić.
P Y S Z N E.
Od siebie dodam iż ciasto z takimi dodatkami nie jest zbyt słodkie idealne na upalne niedzielne popołudnia.Śmietanę możemy mieszać z różnymi owocami ja tym razem zrobiłam z brzoskwiniami.W lecie idealne są truskawki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magdalena80 08.11.2011 23:43
bardzo fajne wygląda
iziona 08.11.2011 07:40
ładnie wygląda to ciasto
agnieszka137 07.11.2011 22:49
super ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat