ciasto biszkoptowe budyniowo-śmietankowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jajka

    6 szt.
  • cukier

    3/4 szkl.
  • mąka ziemniaczana

    1 szkl.
  • mąka tortowa

    1/2 szkl.
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Masa budyniowa:

  • budyń śmietankowy

    3 szt.
  • mleko

    1 l.
  • margaryna lub masło

    1 kost.
  • Masa śmietankowa

  • śmietana 30%

    1/2 l
  • śmietanfix

    2 szt.
  • ponadto :

  • masa krówkowa

    1 puszka
  • polewa czekoladowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

w naczyniu ubić białka z cukrem na sztywno dodać żółtka wymieszać,w oddzielnym naczyniu wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia przesiać dodać do ubitych jajek wymieszać delikatnie łyżką i wylać na blachę wyłożoną papierem upiec w temp.180st.ok.20min.wyjąć wystudzić i przekroić na 3 placki,ugotować budynie w/g przepisu na opakowaniu ale w litrze mleka jeśli będą na 1/2litra jeden przestudzić dodać masło lub margarynę wymieszać na jednolitą masę do blachy włożyć placek i wylać masę budyniową przykryć drugim plackiem i wylać ubitą na sztywno śmietanę ze śmietanfiksami przykryć ostatnim plackiem i po wierzchu rozprowadzić rozpuszczoną masę krówkową w kąpieli wodnej posypać posiekanymi drobno orzechami i polać polewą czekoladową może być gotowa,odstawić do schłodzenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 13.02.2014 06:53
bardzo apetyczne
Wacław 27.09.2013 15:18
oj,lubie takie smakołyki :-)
Rybciia 06.01.2012 21:31
pyszności
Wafelek2601 08.09.2011 10:06
ale pyszne
Angelika10 17.07.2011 20:44
Placuszek wygląda wspaniale.
aguus 20.06.2011 19:05
Pysznie się prezentuje:)
1j1o1l1a1 19.06.2011 17:19
apetyczne...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat