Ciasto biszkoptowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajka

    8
  • mąka

    8 łyżek
  • cukier

    7 łyżek
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Masa

  • śmietana kremówka

    2 opakowania
  • bita śmietana w proszku

    2 opakowania
  • wiórki kokosowe

    15 dkg

Polewa

  • kakao

    1 łyżka
  • margaryna

    2 łyżki
  • mleko

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżki

Dodatkowo

  • płatki migdałowe

    5 dkg
  • marmolada

    30 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt; Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dalej ubijając dodajemy po jednym żółtku. Na koniec delikatnie mieszając dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Pieczemy dwa biszkopty. Wylewamy na wysmarowane blaszki i dajemy do piekarnika o temp. 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut.

Masa; Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę i dajemy dwie śmietany w proszku. Ubijamy na sztywno. Na koniec dodajemy wiórka kokosowe.

Polewa; Wszystkie składniki przeznaczone na polewę dajemy do rondelka i na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia, chłodzimy.

Na zimny biszkopt dajemy połowę marmolady i połowę masy. Przykrywamy drugim biszkoptem. Na drugi biszkopt dajemy pozostałą marmoladę i masę. Posypujemy płatkami migdałowymi i polewamy polewą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 26.04.2015 09:31
wygląda smacznie
IwonaKa 24.04.2015 21:32
wspaniałe,zjadłabym
pajbek 07.04.2015 21:02
Coś pysznego :-)
mirosława4 07.04.2015 20:04
z kokosem moje ulubione

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat