Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto biszkoptowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 8
mąka 8 łyżek
cukier 7 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Masa

śmietana kremówka 2 opakowania
bita śmietana w proszku 2 opakowania
wiórki kokosowe 15 dkg

Polewa

kakao 1 łyżka
margaryna 2 łyżki
mleko 2 łyżki
cukier 2 łyżki

Dodatkowo

płatki migdałowe 5 dkg
marmolada 30 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto biszkoptowe

Biszkopt; Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dalej ubijając dodajemy po jednym żółtku. Na koniec delikatnie mieszając dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Pieczemy dwa biszkopty. Wylewamy na wysmarowane blaszki i dajemy do piekarnika o temp. 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut.

Masa; Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę i dajemy dwie śmietany w proszku. Ubijamy na sztywno. Na koniec dodajemy wiórka kokosowe.

Polewa; Wszystkie składniki przeznaczone na polewę dajemy do rondelka i na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia, chłodzimy.

Na zimny biszkopt dajemy połowę marmolady i połowę masy. Przykrywamy drugim biszkoptem. Na drugi biszkopt dajemy pozostałą marmoladę i masę. Posypujemy płatkami migdałowymi i polewamy polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 26.04.2015 09:31
wygląda smacznie
IwonaKa 24.04.2015 21:32
wspaniałe,zjadłabym
pajbek 07.04.2015 21:02
Coś pysznego :-)
mirosława4 07.04.2015 20:04
z kokosem moje ulubione

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak