Ciasto Biszkoptowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    5 sztuki
  • cukier

    1 1/2 szklanka
  • cukier wanilinowy

    1 opakowania
  • mąka

    3 szklanki
  • olej

    1/2 szklanki
  • woda

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    2 łyżki
  • mąka

    250 g
  • żółtka

    2 sztuka
  • cukier

    100 g
  • margaryna

    100 g
  • śmietana

    2 łyżki
  • cukier wanilinowy

    2 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mleko

    2 szklanka
  • mąka kukurydziana

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • żółtka

    2 sztuki
  • cukier

    2 łyżki
  • cukier wanilinowy

    16 g
  • margaryna

    50 g
  • aromat migdałowy

    3 krople
  • galaretka brzoskwiniowa

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowujemy 2 galaretki brzoskwiniowe wedle przepisu na opakowaniu.

Spód ciasta:
250 g mąki
2 żółtka
100 g cukru pudru
100 g margaryny
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki razem mieszamy i ugniatamy do czasu, gdy ładnie się połączą. Rozgniatamy na dnie blaszki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni do suchego patyczka.
Wystudzony spód smarujemy dwoma słoiczkami dżemu brzoskwiniowego.

Biszkopt:
5 jajek
1,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
3 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
Z białek ubijamy na sztywno pianę dodajemy do niej cukier, kolejno żółtka po zmiksowaniu całości częściami wsypujemy pozostałe składniki delikatnie je mieszając. Całość przekładamy do blaszki i pieczemy około 40min w temperaturze 190stopni. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 części.

Masa:
2 szklanki mleka
3 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
2 łyżki cukru
16 g cukru waniliowego
50 g margaryny
aromat migdałowy (3 krople)
Sposób przygotowania:
Szklankę mleka zagotowujemy z cukrami. Drugą miksujemy z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodajemy do gotującego się mleka, zagotowujemy. Studzimy przykrywając folią spożywczą. Miękką margarynę ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy, cały czas miksując – budyń. Pod koniec wlewamy kilka aromat. Ostudzone placki przekładamy masą kremową. Ciasto umieszczamy na kilka godzin w lodówce.

Na wierzchu placka kładziemy pokrojone na mniejsze części brzoskwinie z puszki. Całość polewamy lekko stężoną galaretką. Całe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (40)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
plocia 02.03.2014 20:02
Takie ciasto to ja z chęcią zjem
plocia 02.03.2014 20:02
Takie ciasto to ja z chęcią zjem
Monika-twin 16.02.2014 19:32
poezja smaku
jola1508 02.02.2014 19:23
takiego jeszcze nie robiłam
Grazyna0211 16.01.2014 17:08
pyszne ciasto
pawlito 09.01.2014 07:48
same pyszności
IZABELA29 01.01.2014 14:44
tylko jak je poskładać
pati100015 15.12.2013 13:09
Pyszne ciacho
ppaulina 13.12.2013 17:18
pycha ciacho
as28 19.11.2013 08:43
mniam mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat