Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Biszkoptowe
Spód ciasta:
250 g mąki
2 żółtka
100 g cukru pudru
100 g margaryny
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki razem mieszamy i ugniatamy do czasu, gdy ładnie się połączą. Rozgniatamy na dnie blaszki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni do suchego patyczka.
Wystudzony spód smarujemy dwoma słoiczkami dżemu brzoskwiniowego.
Biszkopt:
5 jajek
1,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
3 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
Z białek ubijamy na sztywno pianę dodajemy do niej cukier, kolejno żółtka po zmiksowaniu całości częściami wsypujemy pozostałe składniki delikatnie je mieszając. Całość przekładamy do blaszki i pieczemy około 40min w temperaturze 190stopni. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 części.
Masa:
2 szklanki mleka
3 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
2 łyżki cukru
16 g cukru waniliowego
50 g margaryny
aromat migdałowy (3 krople)
Sposób przygotowania:
Szklankę mleka zagotowujemy z cukrami. Drugą miksujemy z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodajemy do gotującego się mleka, zagotowujemy. Studzimy przykrywając folią spożywczą. Miękką margarynę ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy, cały czas miksując – budyń. Pod koniec wlewamy kilka aromat. Ostudzone placki przekładamy masą kremową. Ciasto umieszczamy na kilka godzin w lodówce.
Na wierzchu placka kładziemy pokrojone na mniejsze części brzoskwinie z puszki. Całość polewamy lekko stężoną galaretką. Całe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.