ciasto biszkoptowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    5 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    4 łyżka
  • Ciasto:

    6 szt
  • jajka

    6 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto biszkoptowe
Ciasto:
6 jaj
5 łyżek mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szk cukru
Masa:
500 ml mleka
1 jajko
1/2 szk cukru
2 łyżki maki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
100 g margaryny Kasia
Polewa:
1/2 kostki margaryny Kasia
1/2 szk cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody
150 g dżemu z czarnej porzeczki
Do blachy:
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka złotych perełek cukrowych

Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej miksować, aż cukier się rozpuści.
Następnie dodawać po jednym żółtku ciągle miksując.
Na koniec dodać mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Blachę do ciasta wysmarować olejem i wysypać wiórkami zmieszanymi z bułką tartą.
Przelać ciasto na blachę, wstawić je do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec40 minut.
Po wystudzeniu przekroić na trzy placki.
350 ml mleka ugotować z cukrem, do gotującego się mleka wlać resztę mleka zmieszanego z jajkiem i mąkami i chwilę gotować ciągle mieszając.
Miękką margarynę ucierać dodając wystudzony budyń.
Na pierwszy placek wyłożyć dżem, potem 1/2 masy.
Przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę masy.
Położyć ostatni placek.
Przygotować polewę i polać nią ciasto.
Gotowe ciasto posypać perełkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
czekoladka_m 20.02.2012 16:21
Wpraszam się na kawę:):)
cukiereczek 02.12.2011 06:44
puszyste piękne ciasto
aguus 28.07.2011 10:37
Pychota!
Nina7 28.07.2011 10:32
Piękne ciasto!
SmacznaPyza 28.07.2011 10:30
smakowite ciasto
SmacznaPyza 28.07.2011 10:30
smakowite ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat