Ciasto biało-brązowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    5
  • mąka

    2,5 szkl
  • cukier

    1 szkl
  • olej

    3/4 szkl
  • woda

    3/4 szkl
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • olejek rumowy

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto biało-brązowe foto
Jajka ubijamy z cukrem aż podwoją objętość.
Krok 2 - Ciasto biało-brązowe foto
Wsypujemy 1/2 szklanki mąki, miksujemy, dodajemy olej i 1/4 szklanki wody, miksujemy.
Krok 3 - Ciasto biało-brązowe foto
Dodajemy pozostałą mąkę i wodę, ponownie mieszamy.
Krok 4 - Ciasto biało-brązowe foto
Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i olejek rumowy i jeszcze raz krótko miksujemy.
Krok 5 - Ciasto biało-brązowe foto
Ciasto dzielimy na 2 części do jednej dodajemy kakao.
Krok 6 - Ciasto biało-brązowe foto
Masę z kakao dokładnie mieszamy.
Krok 7 - Ciasto biało-brązowe foto
Wylewamy na przemian do blaszki (25x25) wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około godzinę w 200 stopniach.
MałaMi89
Ciasto można też wylać warstwowo: najpierw jeden kolor, potem drugi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
monika141 18.10.2014 16:34
fajne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat