Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto biało-brązowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5
mąka 2,5 szkl
cukier 1 szkl
olej 3/4 szkl
woda 3/4 szkl
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olejek rumowy 1

Porada

Ciasto można też wylać warstwowo: najpierw jeden kolor, potem drugi.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto biało-brązowe

Kroki postępowania

1
Jajka ubijamy z cukrem aż podwoją objętość.
Krok 1 - Ciasto biało-brązowe foto
2
Wsypujemy 1/2 szklanki mąki, miksujemy, dodajemy olej i 1/4 szklanki wody, miksujemy.
Krok 2 - Ciasto biało-brązowe foto
3
Dodajemy pozostałą mąkę i wodę, ponownie mieszamy.
Krok 3 - Ciasto biało-brązowe foto
4
Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i olejek rumowy i jeszcze raz krótko miksujemy.
Krok 4 - Ciasto biało-brązowe foto
5
Ciasto dzielimy na 2 części do jednej dodajemy kakao.
Krok 5 - Ciasto biało-brązowe foto
6
Masę z kakao dokładnie mieszamy.
Krok 6 - Ciasto biało-brązowe foto
7
Wylewamy na przemian do blaszki (25x25) wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około godzinę w 200 stopniach.
Krok 7 - Ciasto biało-brązowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 18.10.2014 16:34
fajne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak