Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Ciasto bez pieczenia z mascarpone

5.0
(283)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

serek mascarpone
500 gramów
śmietana 30%
400 mililitrów
herbatniki pełnoziarniste
150 gramów
herbatniki
200 gramów
kakao
1 łyżka
cukier puder
4 łyżki
laska wanilii
1 sztuka
alkohol
1 łyżka
płatki migdałowe
50 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bez pieczenia z mascarpone

1. 200 ml śmietany ubić z 2 łyżkami cukru pudru, następnie dodać ziarenka z laski wanilii i stopniowo dodawać po łyżce 250 g serka mascarpone. Krem delikatnie miksować do połączenia się serka z ubitą śmietaną. Śmietana łatwiej się ubije w naczyniu wyższym i niezbyt szerokim. Ciasto jest o umiarkowanej słodyczy, więc jeśli ktoś preferuje bardziej słodkie, to do kremów można dodać więcej cukru pudru.

2. W innym naczyniu ubić drugą część śmietany z 2 łyżkami cukru dodać kakao, alkohol i stopniowo 250 g serka. Miksować tylko do równomiernego połączenia się śmietany z serkiem.

3. Dno foremki wyłożyć kakaowymi herbatnikami, na nich rozsmarować 1/2 część kremu kakaowego i przykryć drugą warstwą herbatników kakaowych.
Na herbatniki kakaowe wyłożyć 1/2 część kremu waniliowego i przykryć herbatnikami pełnoziarnistymi, a na nich rozsmarować pozostały krem kakaowy i znów położyć warstwę herbatników pełnoziarnistych.
Na herbatnikach pełnoziarnistych rozsmarować pozostały krem waniliowy.

4. Wierzch ciasta posypać niezbyt grubą warstwą pokruszonych herbatników kakaowych (5 - 6 sztuk), wymieszanych z rozdrobnionymi migdałami. Herbatniki i migały, można rozdrobnić blenderem lub w moździerzu.

5. Ciasto wstawić najlepiej na całą noc do lodówki, aby zastygło i herbatniki przeniknęły wilgocią kremu.
Ciasto przechowywać w lodówce i podawać schłodzone.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jaga 19.01.2024 19:03
jaki wymiar foremki??
Ivvona 19.12.2023 10:12
Na jaką formę jest ciasto ?
Jaga 08.12.2023 21:04
Jaka forma i jaki alkohol?
NataliaK 25.11.2023 10:21
Pyszny Polecam!!
Aga 11.04.2023 19:03
Na jaki wymiar formy jest przepis?
Bernadeta1 13.03.2017 15:29
Na pewno pychota takie ciasto
halina17 09.03.2017 19:20
Smaczne ciasto.
benka 09.03.2017 17:17
pyszne, na pewno szybko zniknęło
dodi 09.03.2017 11:45
może został kawałek?
Mniam 09.03.2017 11:27
Z chęcią bym zjadła takie ciasto, bo na pewno bardzo smaczne :)
Róża1 09.03.2017 09:45
wspaniale wygląda :-).
Krystyna32 09.03.2017 08:18
pyszności :)
Edita 09.03.2017 08:10
fajnie wyglada
gusia1000 09.03.2017 00:54
Dobre ciasto.
agnieszka214 08.03.2017 23:53
Szybkie i pyszne
MonikaW 08.03.2017 21:44
zapowiada się pyszne
RenataZ-et 08.03.2017 21:38
rewelacja!
Iwusia 08.03.2017 21:22
smaczne i szybkie ciasto
Wiktoria29 08.03.2017 20:43
bardzo fajne
Ola1young 08.03.2017 20:12
na pewno pyszne :)
Stenka 08.03.2017 20:03
fajny przepis
halina17 08.03.2017 19:22
Smaczne ciasto.
bertpvd 08.03.2017 18:29
wspaniałe ciasto
Agnieszka-87-25 08.03.2017 18:00
apetycznie się preznetuje
Aleksandra/Olcia 08.03.2017 17:59
aż ślinka cieknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak