Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CIASTO BEZ PIECZENIA Z BUDYNIEM I BANANAMI

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki podstawowe

herbatniki 350-400 g
banan 4 duże
sok z cytryny
kajmak 510 g

Masa bydyniowa

masło 200 g
sól szczypta
budyń waniliowy opakowanie
mleko 500 ml
cukier 3 łyżki
mąka ziemniaczana łyżeczka

Masa śmietanowa

śmietana 30% 500 g
cukier puder
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki rozpuszczone w 100 ml gorącej wody

Porada

WYMIARY BLACHY: 25*25 CM

Przepis i sposób przygotowania na: CIASTO BEZ PIECZENIA Z BUDYNIEM I BANANAMI

Budyń wraz z cukrem i mąką ziemniaczaną rozrabiam w 100 ml, pozostałe 400 ml zagotowuję. Gdy mleko zacznie się gotować wlewam masę budyniową i cały czas mieszam do momentu aż masa mocno zgęstnieje. Studzę (przykrywam folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch).
Masło ucieram z odrobiną soli aż będzie puszyste. Nie przestając miksować dodaję po łyżce budyniu - miksuję na najmniejszych obrotach do momentu dokładnego połączenia się masy.
Śmietanę ubijam z cukrem pudrem, mieszam z zimną (ale jeszcze płynną) żelatyną.
Banany kroję w plastry, skrapiam sokiem z cytryny.
Blachę wykładam folią spożywczą. Układam warstwy ciasta: 1/3 herbatników, 1/2 bananów, masa budyniowa, 1/3 herbatników, kajmak, pozostałe herbatniki i banany, śmietana.
Chłodzę w lodówce przez minimum 12 godzin, aby herbatniki zmiękły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak