Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto bez pieczenia

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

herbatniki 2 opakowanie
masa toffi 2 opakowanie
masło 200 g
mleko 2% 0,5 litr
bita śmietana 2 opakowanie
śmietana 30% 0,5 litr
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczka
czekolada gorzka 1 rząd
krem do karpatki 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bez pieczenia

W pierwszej kolejności należy dno blaszki na spodzie wyłożyć herbatnikami aby nie było przerw. w dalszej kolejności do rondelka wlać 3/4 szklanki mleka i rozprowadzić w nim masę karpatkową. Resztę mleka zagotować na wolnym ogniu, do mleka wlewać rozprowadzoną w mleku masę karpatkową, połączyć całość i gotować na wolnym ogniu. Tak przygotowaną masę odstawiamy do ostygnięcia, następnie dodać masło i zmiksować aby nie było grudek. Masy krówkowe podgrzać we wrzącej wodzie.
Na herbatnikach rozprowadzamy obie masy krówkowe i dokładnie rozsmarowujemy równomiernie. Przykrywamy herbatnikami, układając je ciasno jeden obok drugiego. Na herbatniki nakładamy masę karpatkową i rozsmarowujemy. W dalszej kolejności żelatynę rozprowadzamy w kilku łyżkach gorącej wody, rozpuszczamy żelatynę i zostawiamy do ostygnięcia.
Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy mikserem na sztywno. Do ubitej kremówki dokładamy śnieżki i cały czas ubijamy. Na koniec dolewamy ostudzoną żelatynę. Na masę karpatkową wykładamy masę z kremówki i równomiernie rozprowadzamy. Ścieramy czekoladę i posypujemy wierzch ciasta.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

reniatka 01.09.2013 15:37
bardzo lubię takie ciasta
Margo1 12.08.2013 10:20
też juz takie robiłam
halina17 12.03.2013 17:56
Ciekawy przepis na ciasto bez pieczenia.
Andrzej8 12.03.2013 17:38
bez pieczenia to coś dla mnie
Katarzyna34 12.03.2013 16:37
też takie robię bo szybkie i bardzo smaczne
migotka28 12.03.2013 15:54
pyszny deserek i bez pieczenia:)
Agnieszka91 12.03.2013 15:18
lubię to ciasto
kasienka23 12.03.2013 15:07
ekstra ciasto, wykorzystam przepis!
babajaga1969 12.03.2013 15:00
pięknie się prezentuje :)
meg1984 12.03.2013 14:50
takie przepisy bez pieczenia to lubię
Rafał10 12.03.2013 14:40
mmm wspaniałe! Ale mam ochotę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak