Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Bawole oczy
Kroki postępowania
Jasną część ciasta wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułka tartą formę o wym. 25 x 36 cm. Nakłuć widelcem, posmarować dżemem z porzeczek.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dosypywać cukier. Dodać żółtka. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 25 x 36 cm.
Piec około 25 minut w temp. 175st. Ostudzić.
Śmietankę 30% ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać twaróg, zmiksować chwilkę do połączenia się składników. Masę wyłożyć na pierwsze ciasto, przykryć drugim blatem ciasta.
Polać czekoladą stopioną ze śmietanką na parze.