Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
orzechy włoskie
80 g -
cytrynka
1 sz -
olej
2 łyżki -
mąka
140 g -
proszku do pieczenia
2 łyżeczki -
cynamon Prymat
2 łyżeczki -
masło
85 g -
serek homo
1 szt -
cukier puder
80 g -
banan
3 szt
Przepis i sposób przygotowania Ciasto bananowo-orzechowe
2. Zmieszaj z bananami w mikserze 155 g cukru i 2 jajka. Jeżeli nie masz miksera – nie szkodzi - pognieć widelcem i pomieszaj trzepaczką.
3. Po zmieszaniu dodaj 2 łyżki oleju i ponownie wymieszaj.
4. Mieszając dodaj 140 g mąki przesiewanej.
5. W oddzielnej miseczce przygotuj sobie 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody, dwie łyżeczki cynamonu i szczyptę soli.
6. Do miksera powoli dodaj mieszankę z miseczki lub ręcznie pomieszaj.
7. Orzechy włoskie zmiażdż w ściereczce uderzając w nie wałkiem o blat kuchenny.
8. Wrzuć zmiażdżone orzechy do miksera i mieszaj przez 30 sekund.
9. Weź silikonową foremkę, wysmaruj ją dokładnie margaryną (może być metalowe naczynie nasmarowane margaryną), aby nic się nie sklejało i przykryj pergaminem.
10. Całość przelej do foremki i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni C na 25 – 30 minut. Jeżeli piekarnik jest z termoobiegiem może być 160 stopni.
Komentarze (20)
Załaduj więcej komentarzy (10)