Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bananowo-orzechowe
2. Zmieszaj z bananami w mikserze 155 g cukru i 2 jajka. Jeżeli nie masz miksera – nie szkodzi - pognieć widelcem i pomieszaj trzepaczką.
3. Po zmieszaniu dodaj 2 łyżki oleju i ponownie wymieszaj.
4. Mieszając dodaj 140 g mąki przesiewanej.
5. W oddzielnej miseczce przygotuj sobie 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody, dwie łyżeczki cynamonu i szczyptę soli.
6. Do miksera powoli dodaj mieszankę z miseczki lub ręcznie pomieszaj.
7. Orzechy włoskie zmiażdż w ściereczce uderzając w nie wałkiem o blat kuchenny.
8. Wrzuć zmiażdżone orzechy do miksera i mieszaj przez 30 sekund.
9. Weź silikonową foremkę, wysmaruj ją dokładnie margaryną (może być metalowe naczynie nasmarowane margaryną), aby nic się nie sklejało i przykryj pergaminem.
10. Całość przelej do foremki i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni C na 25 – 30 minut. Jeżeli piekarnik jest z termoobiegiem może być 160 stopni.