Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto bananowo-daktylowe

4.0
(22)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 190 gram
jajko 2 sztuki
cukier trzcinowy 80 gram
masło 70 gram
ekstrakt z wanilii 2 łyżeczki
płynny miód 30 gram
proszek do piecze 1 łyżeczka
cynamon Prymat 1 łyżeczka
banan 290 gram
daktyle 200 gram
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bananowo-daktylowe

Do miski wkładam suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon i dokładnie mieszam je.

Banany i daktyle miksuję w rozdrabniaczu na gładką masę, do której dodaję miód, roztopione i przestudzone masło, ekstrakt z wanilii i jajka. Całość miksuję.

Do masy bananowo-daktylowej dodaję suche składniki i jeszcze przez chwilę miksuję.
Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 22x8,5 cm.

Wstawiam do nagrzanego do 160°C piekarnika i piekę 90 minut. Upieczone ciasto zostawiam w foremce do całkowitego wystygnięcia.

*Najsmaczniejsze jest na drugi dzień po upieczeni, a przechowywane w pojemniku na ciasto zachowuje świeżość przez kilka dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 02.04.2014 23:21
Fajne ciasto :-)
Kejti 10.03.2014 13:02
Okazale się prezentuje :-)
romanrafal
romanrafal 05.03.2014 16:52
bardzo fajne ciasto,ciekawe
mysza75 25.02.2014 10:24
jakie pyszne ciasto :-)
anemon 06.02.2014 07:10
@olla85, w takim razie czekam na informację jak Ci smakowało. Masz rację ciasto jest bardzo puszyste, co nie jest takie oczywiste w przypadku ciast z bananami.
anemon 06.02.2014 07:08
@barbara, to Ci zazdroszczę, bo możesz się wyżywać w kuchni i dużo piec, a to ciasto nie jest duże, więc znika dość szybko. U mnie mały kawałek został na 3 dzień i był tak samo smaczny jak wcześniej. Myślę, że spokojnie wytrzyma tydzień.
Alex_M 05.02.2014 21:50
wspaniałe połączenie smaków, coś dla mnie :)
barbara11561 05.02.2014 10:16
@anemon-ja nie używam pojemników do ciasta,gdyż u mnie w połowie znika jeszcze ciepłe,a sukcesem jest jak zostanie coś na drugi dzień. Twoja babeczka wygląda bardzo apetycznie:):)
olla85 03.02.2014 10:23
Na pewno przepyszne :) Widać, że jest bardzo puszyste. Super przepis, zabieram do siebie :)
V_kuchareczka 03.02.2014 09:54
pyszne ciasto
Renata9 03.02.2014 07:44
smaczne ciacho
sanielcia 02.02.2014 23:59
musi byc pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak