Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto bananowo-makowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 240 g
cukier 240 g
jaja 4 szt
banan bez skórki 300g
kefir 180 g
mąka pszenna typ 450 480 g
proszek do pieczenia 2 lyzeczki
mak 4 lyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bananowo-makowe

Kroki postępowania

1

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem.
Krok 1 - Ciasto bananowo-makowe foto
2

Wszystkie składniki muszą być ogrzane do temperatury pokojowej.
Banany bez skórek wrzucić do wysokiego naczynia, wlać kefir, zmiksować blenderem.
Krok 2 - Ciasto bananowo-makowe foto
3

Następnie wsypać połowę mąki z makiem i zmiksować.
Krok 3 - Ciasto bananowo-makowe foto
4

Miękkie masło wrzucić do miski. Dodać cukier. Utrzeć na puszystą masę.
Dodawać kolejno po jednym jajku, po każdym dokładnie miksując.
Krok 4 - Ciasto bananowo-makowe foto
5
Dodać resztę mąki i wlać banany z kefirem. Wymieszać na niskich obrotach.
Krok 5 - Ciasto bananowo-makowe foto
6

Ciasto nałożyć do dwóch keksówek (dł 20cm) wyścielonych papierem. Piec około 50 minut w 160 stopniach
Krok 6 - Ciasto bananowo-makowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 25.05.2016 22:28
pyszne :)
RenataZ-et 25.05.2016 10:02
super pomysł!!
Krystyna32 25.05.2016 09:11
pyszne ciasto
Ola1984 25.05.2016 08:21
Idealne ciacho na szybko :) Do tego filiżanka kawy i nic więcej nie potrzeba :)
Renata9 24.05.2016 22:41
Świetne ciacho :-)
krokus 24.05.2016 22:01
proste i smaczne
ben-ka 24.05.2016 21:25
Takiego nie jadłam......
mysza75 24.05.2016 20:32
bardzo fajne ciasto
Wiktoria29 24.05.2016 20:28
bardzo fajny pomysł
Urszula Świeca 24.05.2016 19:52
Fajne ciasteczko.))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak