Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto bananowe z jabłkiem, orzechami i żurawiną

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto bananowe z jabłkiem, które urzeka zmysły cudownym zapachem cynamonu. Jest pełne orzechów i żurawiny, a wierzch pokrywa czekoladowa polewa. To ciasto to moc pysznych składników, które razem tworzą niesamowicie pyszne połączenie:)

Składniki:

Ciasto:

mąka 2 szklanki
banan 4 sztuki
jabłko 1 sztuka
wiórki kokosowe 0,5 szklanki
cukier trzcinowy 0,5 szklanki
orzechy włoskie siekane 0,5 szklanki
żurawina suszona 0,5 szklanki
masło 130 gramów
jajko 3 sztuki
miód 4 łyżki
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 20 gramów
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Polewa:

czekolada deserowa 100 gramów
masło 2 łyżki
mleko 6 łyżek
płatki czekoladowe 50 gramów

Porada

Ciasto można udekorować także samym cukrem pudrem albo serwować w wersji bez słodkiej polewy.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bananowe z jabłkiem, orzechami i żurawiną

KROK 1. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Obrane banany rozgniatamy widelcem. Masło rozpuszczamy, delikatnie studzimy i dodajemy do niego miód i rozgniecione banany.

KROK 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, cynamonem i wiórkami kokosowymi. Do suchych składników dodajemy kawałki jabłka, posiekane orzechy włoskie i żurawinę. Jajka ubijamy za pomocą miksera z cukrem trzcinowym oraz waniliowym. Zawartość łączymy z suchymi składnikami oraz bananami, miodem i masłem.

KROK 3. Keksówkę o wymiarach 30 cmx12 cm smarujemy masłem, oprószamy delikatnie bułką tartą i wlewamy do niej przygotowaną masę. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka).

KROK 4. Gdy ciasto całkowicie ostygnie przygotowujemy polewę. Czekoladę dzielimy na kostki, dodajemy masło oraz mleko i łączymy wszystko w kąpieli wodnej (składniki umieszczamy w metalowej misce i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą), pamiętając o ciągłym mieszaniu. Gdy składniki dobrze się połączą, a polewa będzie gęsta i jednorodna, wylewamy ją na ciasto, posypujemy czekoladowymi płatkami i odstawiamy do stężenia. Smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak