Ciasto bananowe z jabłkiem, orzechami i żurawiną

Ciasto bananowe z jabłkiem, orzechami i żurawiną

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Ciasto bananowe z jabłkiem, które urzeka zmysły cudownym zapachem cynamonu. Jest pełne orzechów i żurawiny, a wierzch pokrywa czekoladowa polewa. To ciasto to moc pysznych składników, które razem tworzą niesamowicie pyszne połączenie:)

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka

    2 szklanki
  • banan

    4 sztuki
  • jabłko

    1 sztuka
  • wiórki kokosowe

    0,5 szklanki
  • cukier trzcinowy

    0,5 szklanki
  • orzechy włoskie siekane

    0,5 szklanki
  • żurawina suszona

    0,5 szklanki
  • masło

    130 gramów
  • jajko

    3 sztuki
  • miód

    4 łyżki
  • Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat

    20 gramów
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • kakao

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka

Polewa:

  • czekolada deserowa

    100 gramów
  • masło

    2 łyżki
  • mleko

    6 łyżek
  • płatki czekoladowe

    50 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Obrane banany rozgniatamy widelcem. Masło rozpuszczamy, delikatnie studzimy i dodajemy do niego miód i rozgniecione banany.

KROK 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, cynamonem i wiórkami kokosowymi. Do suchych składników dodajemy kawałki jabłka, posiekane orzechy włoskie i żurawinę. Jajka ubijamy za pomocą miksera z cukrem trzcinowym oraz waniliowym. Zawartość łączymy z suchymi składnikami oraz bananami, miodem i masłem.

KROK 3. Keksówkę o wymiarach 30 cmx12 cm smarujemy masłem, oprószamy delikatnie bułką tartą i wlewamy do niej przygotowaną masę. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka).

KROK 4. Gdy ciasto całkowicie ostygnie przygotowujemy polewę. Czekoladę dzielimy na kostki, dodajemy masło oraz mleko i łączymy wszystko w kąpieli wodnej (składniki umieszczamy w metalowej misce i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą), pamiętając o ciągłym mieszaniu. Gdy składniki dobrze się połączą, a polewa będzie gęsta i jednorodna, wylewamy ją na ciasto, posypujemy czekoladowymi płatkami i odstawiamy do stężenia. Smacznego! :)

Futka
Ciasto można udekorować także samym cukrem pudrem albo serwować w wersji bez słodkiej polewy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat