Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto bananowe z galaretkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopty okrągłe 1 paczka
margaryna 1 kostka
cukier puder 1/2 szklanki
banan 6 sztuk
galaretka wiśniowa 1 opakowanie
galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
galaretka agrestowa 1 opakowanie

Porada

Możemy użyć dowolnych smaków galaretek.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bananowe z galaretkami

1. Pięć bananów rozgnieść za pomocą widelca. Margarynę utrzeć z żółtkami, dodając po łyżce masy z bananów. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 125 ml wody. Tężejącą dodać do bananowej masy i dokładnie utrzeć. W naczyniu żaroodpornym lub tortownicy ułożyć biszkopty. Na biszkopty wyłożyć masę i wstawić do lodówki, aby dobrze stężała.

2. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać galaretkę wiśniową rozpuszczoną w 125 ml wody. Na bananowej masie rozprowadzić pianę.

3. Przygotować galaretkę brzoskwiniową i agrestową. Dwa banany obrać, pokroić w plasterki i rozłożyć na pianie. Tężejącą galaretką agrestową zalać banany. Na wierzch wylać galaretkę brzoskwiniową. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiaaa 07.04.2015 21:18
Rzeczywiście super smakuje :)
kornelcia 05.04.2014 08:16
ciasto zapowiada się super
Kasiaaa 04.04.2014 20:13
Kochani, pomyliłam się dodając powyższy przepis, więc bardzo przepraszam i oto sprostowanie: Na początku przepisu nie rozgniatamy pięciu tylko cztery banany widelcem. Jeszcze raz bardzo przepraszam za błąd!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak