Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto bananowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

podstawowe

jajko 4 szt
masło 150 g
banan obrany 600 g
mąka pełnoziarnista 300 g
cukier 150 g
cukier muscavado 150 g
czekolada gorzka 100 g
sól 1/2 łyżeczki
kardamon 1/2 łyżeczki
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 kulki
Ziele angielskie całe Prymat 2 ziarna
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki

polewa

czekolada mleczna 150 g
śmietanka kremowa 50 ml

dodatkowo

kolorowa posypka
orzechy
płatki migdałowe
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bananowe

Kroki postępowania

1
Banany obieramy ze skórek i rozgniatamy widelcem na papkę.
Krok 1 - Ciasto bananowe foto
2
Jajka (białka i żółtka) ubijamy. Dodajemy przestudzone, roztopione masło, oraz ugniecione widelcem banany.
Krok 2 - Ciasto bananowe foto
3
Przygotowujemy przyprawy: kardamon mielimy w młynku do kawy z zielem angielskim. Przesiewamy przez sitko. Na tarce ścieramy gałkę muszkatołową. Nie przerywając miksowania dodajemy do masy kolejno mąkę, cukier biały i muscovado, sól, kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową, ziele angielskie i sodę. Dokładnie mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Na końcu dodajemy kawałki czekolady.
Krok 3 - Ciasto bananowe foto
4
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy w 180 stopniach C przez 50-55 minut do tzw. „suchego patyczka”.
Krok 4 - Ciasto bananowe foto
5
Czekoladę dzielimy na kawałki i umieszczamy w małym rondelku ze śmietanką. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu aż czekolada się rozpuści a składniki połączą. Polewę wylewamy na upieczone ciasto dekorujemy ulubiona posypką lub orzechami/migdałami/wiórkami kokosowymi.
Krok 5 - Ciasto bananowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak