Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto bananowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana 30% 300 ml
jogurt naturalny 30 dag
banan 4 sztuka
cukier 4 łyżka
biszkopty okrągłe
galaretka cytrynowa 1 sztuka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
gorąca woda 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bananowe

Tortownicę o średnicy 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę biszkoptów.

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier.

Ciągle miksując na niskich obrotach, dodajemy partiami jogurt naturalny.

2 banany miksujemy na gładką masę i dodajemy do masy śmietanowej, dokładnie mieszamy.

Żelatynę rozpuszamy dokładnie w 50 ml gorącej wody. Dokładamy łyżkę masy, mieszamy i ciągle miksując wlewamy do masy śmietanowo- bananowej.

Wykładamy na biszkopty, wyrównujemy powierzchnię.

Wstawiamy do lodówki.

Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody.

Gdy galaretka zacznie tężeć, obieramy pozostałe banany. Kroimy je w cienkie plastry i układamy na zastygniętej masie.

Zalewamy galaretką, wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak