Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto bananowe

5.0
(59)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
jajko 2 sztuki
masło 100 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 6 łyżek
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
banan 4 sztuki

Opcjonalnie:

orzechy garść
rodzynki garść
morele garść
mąka do obtoczenia bakalii

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bananowe

Kroki postępowania

1

Dojrzałe, prawie brązowe obrane banany gniotę widelcem na papkę. Jeśli owoce nie są miękkie, można je zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub rozdrobnić blenderem.

Krok 1 - Ciasto bananowe foto
2
Masło o temperaturze pokojowej ucieram z cukrem, następnie dodaję po jednym jajku cały czas mieszając. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i sodą, by wyeliminować ewentualnie grudki.
Krok 2 - Ciasto bananowe foto
3

Do masy dodaję stopniowo mleko i mąkę oraz zgniecione banany. Pod koniec ciasto mieszam ręcznie, gdyż jest dosyć gęste.
Do ciasta na tym etapie można dodać bakalie: orzechy, rodzynki, morele itp. obtoczone wcześniej w mące.

Krok 3 - Ciasto bananowe foto
4

Formę keksową o długości ok. 30cm wykładam papierem do pieczenia, a brzegi, gdzie nie ma papieru smaruję lekko masłem, by po upieczeniu łatwiej wyjąć ciasto z formy.

Przelewam ciasto do formy i piekę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 50 minut do godziny, w trakcie pieczenia sprawdzając patyczkiem, czy jest upieczone w środku.

Krok 4 - Ciasto bananowe foto
5
Wyjmuję ciasto z formy od razu po upieczeniu i oddzielam od niego papier, by nie zaparowało. Po wystudzeniu wierzch ciasta posypuję glukozą.
Krok 5 - Ciasto bananowe foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 12.11.2012 07:53
ładnie opisany przepis na proste w wykonaniu i bardzo smaczne ciasto
aisoglam 31.10.2012 19:23
ciekawy przepis!
Katarzyna/kate1980 19.10.2012 23:14
super bardzo lubię takie ciasta
Dorota59 05.10.2011 22:09
robię podobny i do niego dodaję bakalie-polecam
PaniMISIOWA 23.09.2011 09:26
świetne, na pewno wypróbuję
PaniMISIOWA 23.09.2011 09:26
świetne, na pewno wypróbuję
Anna146 19.09.2011 19:49
super pomysł, zawsze mam kłopot ze zbyt dojrzałymi bananami, jeść nie lubię, a wyrzucić szkoda, teraz mam idealne rozwiązanie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak