Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto balowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier 2/3 szklanki
ocet 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa budyniowa

mleko 2,5 szklanki
cukier 0,5 szklanki
żółtko jajek 4
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
masło 200 g

Masa śmietanowa

śmietana 30% 500 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżki
woda odrobina
cukier puder 4 łyżki

Pozostałe składniki

masa kajmakowa 1 puszka
krakersy 1 opakowanie duże
czekolada gorzka 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto balowe

Kroki postępowania

1
Biszkopt:
Żółtka należy oddzielić od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
Krok 1 - Ciasto balowe foto
2
Gdy piana będzie ubita do żółtek dodajemy proszek i ocet, mieszamy i dodajemy do ubitej piany,na końcu dodajemy obie mąki i delikatnie mieszamy.
Krok 2 - Ciasto balowe foto
3
Tak przygotowane ciasto wlewamy na blachę i pieczemy ok.30 min w temperaturze 175 stopni.
Krok 3 - Ciasto balowe foto
4
Masa budyniowa:
W jednej szklance mleka mieszamy obie mąki i żółtka. Resztę mleka należy zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać mleko z mąkami i żółtkami. Gotować na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Odstawić na chwilę do lekkiego przestygnięcia. Masło utrzeć i utarte stopniowo dodawać do masy budyniowej, miksować do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną masę wykładamy na biszkopt.
Krok 4 - Ciasto balowe foto
5
Na masę budyniową kładziemy krakersy (połowę).
Krok 5 - Ciasto balowe foto
6
Masę kajmakową lekko podgrzewamy i wylewamy na krakersy, przykrywamy ją kolejną warstwą krakersów.
Krok 6 - Ciasto balowe foto
7
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i zostawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, pod koniec dodajemy przestygniętą żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na warstwę krakersów. Posypujemy startą czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Krok 7 - Ciasto balowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 02.07.2017 21:18
uwielbiam :D
Lis 07.02.2017 20:41
bardzo apetyczne ciacho:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak