Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto bakaliowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 250 ml
mąka 50 dag
cukier 40 dag
olej 1/2 szklanka
jaja 3 sztuki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
cynamon Prymat 2 łyżeczki
rodzynki 2 garście
jabłka 2 sztuki
orzechy włoskie 1/2 szklanka
czekoalada gorzka 1/2 tabliczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bakaliowe

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy zaczyn: do mleka wsypujemy cukier, dodajemy 25 dag mąki. Całość mieszamy delikatnie i odstawiamy na całą dobę w ciepłe miejsce nie mieszamy. Po 24 godzinach do zaczynu dodajemy pozostałą, mąkę, wlewamy olej, wbijamy jajka, dodajemy sól, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, cynamon oraz bakalie. Czekoladę kroimy na kawałki, jabłka ścieramy na grubej tarce. Całość mieszamy.
Krok 1 - Ciasto bakaliowe foto
2
Całość mieszamy. Odstawiamy na około 1 godzinę. Ciasto przelewamy na blaszkę.
Krok 2 - Ciasto bakaliowe foto
3
Ciasto pieczemy około 60 minut w 180 stopniach.
Krok 3 - Ciasto bakaliowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmors 26.08.2013 13:46
takie ciasta też lubię
bogusia19 26.08.2013 10:10
pyszne ciasto
dodi 26.08.2013 09:51
mniam, mnia pycha
Janina 26.08.2013 09:04
Lubię ciasta z bakaliami;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak