Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto arbuzowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 6 szt
cukier 8 łyżek
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
mąka 5 łyżek
śmietana kremowa 30% 1 l
galaretka cytrynowa 1 szt
galaretka zielona 1 szt
cukier waniliowy 1 szt
arbuz 60 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto arbuzowe

Białka ubić na sztywną pianę,
dodać cukier i nadal ubijać.
Następnie dodać żółtka i jeszcze ubijać.
Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać w jedną stronę. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blaszki.
Piec ok. 20-30 minut w temperaturze 170 °C.

Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym, pod koniec ubijania wlać tężejącą galaretkę cytrynowa rozpuszczoną wcześniej w ¾ szklanki gorącej wody. Masę należy wylać na upieczony i ostudzony biszkopt. Całość schłodzić w lodówce ok 30-40 min.

Arbuza oczyścić z pestek i skórki, a następnie pokroić i rozłożyć na masie śmietankowej.

Wierzch ciasta zalać tężejącą galaretką , przygotowaną wcześniej wg przepisu na opakowaniu. Ciasto chłodzić w lodówce przynajmniej 2 godziny.
Smacznego :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

InDaMiętekKitchen 07.01.2013 18:43
tak, to ciacho jest bardzo lekkie, ja pierwszy raz zrobiłam je tego lata i zachwyciło mnie :) dziękuję za miłe komentarze, są bardzo motywujące:)
Mysiunia 07.01.2013 13:46
Ja jeszcze nigdy nie robiłam, ani nawet nie jadłam ciasta z arbuzem :) Owoc ten chyba jest mało popularny w naszej kuchni, owszem często się go jada, ale zazwyczaj solo. osobiście dodaję go tylko do sałatki owocowej, ale może tego lata wypróbuję zrobić coś bardziej ambitnego:)
agnieszka214 07.01.2013 09:59
posmak lata
iziona 07.01.2013 08:44
Kolejne apetyczne ciacho od rana :)
InDaMiętekKitchen 07.01.2013 08:31
Smacznego :)
nogawkuchni 07.01.2013 08:18
Bardzo oryginalne, takie przyjemnie kojarzące się z latem, na pewno bardzo leciutkie i orzeźwiające, apetycznie się prezentuje, oj zjadłoby się taki delikatny i rozpływający w ustach deser, przepis z całą pewnością ciekawy i warty wypróbowania.
ONY_za_kare 07.01.2013 08:05
tego jeszcze nie próbowałem. ciekawe bardzo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak