Ciasto ananasowo-kokosowe

Ciasto ananasowo-kokosowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jajka

    5 sztuk
  • mąka pszenna

    7 łyżek
  • cukier drobny

    5 łyżek
  • woda

    2 łyżki
  • ocet 10 %

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mleko 3,2%

    1 szklanka
  • margaryna

    250 g
  • cukier

    7 łyżek
  • żółtka

    4 sztuki
  • cukier waniliowy

    32 g
  • Kokosanka:

  • cukier drobny

    1 szklanka
  • białka

    4 sztuki
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • ananas z puszki

    1 puszka
  • wiórki kokosowe

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto ananasowo-kokosowe foto
Biszkopt: Białka ubić na sztywno dodać cukier ubijać jeszcze chwilę po czym dodać żółtka ,połączyć z mąka wymieszaną z proszkiem do pieczenia wodą i łyżką octu wyleć na wyłożoną pergaminem blaszkę o wymiarach 36/24cm i piec 25 minut w temp 180*
Krok 2 - Ciasto ananasowo-kokosowe foto
Kokosanka: Białka ubijamy na sztywno wsypujemy cukier miksujemy aż się rozpuści potem wsypujemy wiórka i bułkę tartą przekładamy na wyłożoną taką samą blaszką jak piekliśmy biszkopt i pieczemy 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180*
Krok 3 - Ciasto ananasowo-kokosowe foto
Masa ananasowa: Mleko przelać do rondelka i zagotować z cukrem waniliowym . Żółtka utrzeć z cukrem na puch i dodawać powoli do gotującego się mleka cały czas energicznie mieszając.Wstawić z rondelkiem do naczynia z gorącą wodą i ubijać cały czas na parze aż masa zgęstnieje.Przestudzić aż będzie zimne do masy dodawać po kawałku margaryny i miksować aż powstanie krem na koniec dodać pokrojone osączone z zalewy ananasy.
Krok 4 - Ciasto ananasowo-kokosowe foto
Przełożenie; Masę ananasową rozsmarowujemy na biszkopcie i przykrywamy ciastem kokosowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

caralajna

15.05.2013 17:45
boskie ciacho, fajne smaki, super pomysł aby kokosankę piec osobno i na końcu położyć na kremie, mniam

wyattearp

12.05.2013 14:55
BARDZO FAJNY PRZEPIS

halina17

12.05.2013 13:16
Smaczne ciasto.

Janina

12.05.2013 11:36
Jest pyszny, zabieram do ulubionych ;)

babajaga1969

11.05.2013 21:38
pyszne, smaczna masa ananasowa

Gracer

11.05.2013 20:26
fantastyczne jest, musze wypróbować

Megg

11.05.2013 20:12
moje ulubione, pycha :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat