Ciasto ananasowo-kokosowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

    1 szt.
  • ananas

    1 puszka
  • budyń śmietankowy

    1 szt.
  • żółtka

    4 szt.
  • margaryna

    1 kostka
  • sok z cytryny

    2 łyż.
  • cukier

    1 łyż.
  • mleczko kokosowe

    3 łyż.
  • woda

    1/2 szkl.
  • wiórki kokosowe

    200 g
  • cukier

    1 szkl.
  • białka

    4 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto ananasowo-kokosowe foto
Poncz: W małej misce łączę sok z cytryny, cukier, wodę i mleczko kokosowe. Ponczem nasączam ostudzony biszkopt. Krem: Ananasa odsączam z soku i kroję w niewielką kostkę. Na soku gotuje budyń śmietankowy. Soku powinna być 1 szklanka, jeśli jest mniej uzupełniam szklankę wodą lub mleczkiem (sokiem) z kokosa. W tym celu do rondla wlewam sok ananasowy, mleczko kokosowe, dodaje żółtka i cukier i gotuje aż do zgęstnienia budyniu, często mieszam. Gdy budyń przestygnie miksuję go z miękką margaryną. Na końcu dodaje do masy pokrojonego ananasa.
Krok 2 - Ciasto ananasowo-kokosowe foto
Krem wykładam na nasączony biszkopt. Beza kokosowa: Białka ubijam na sztywna pianę z cukrem i wiórkami kokosowymi. Piekę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 200°C przez 20-25 minut. Po przestygnięciu bezę wykładam na krem.
Krok 3 - Ciasto ananasowo-kokosowe foto
Ciasto wstawiam do lodówki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justyna28 27.04.2012 13:33
bardzo mi się podoba, na pewno wypróbuje przepis:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat