Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ananasowe bez pieczenia
2. Odmierzamy ¼ szklanki soku z ananasów i rozprowadzamy w nim budyń. Pozostały sok zagotowujemy, a następnie wlewamy do niego mieszankę z budyniem i chwilę gotujemy cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
3. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem. Do masy dodajemy wystudzony budyń oraz kakao i miksujemy na jednolitą masę. Na koniec do masy dodajemy kawałki ananasów i mieszamy.
4. Przygotowujemy poncz do nasączenia biszkoptów: rum mieszamy z sokiem z cytryny.
5. Tortownicę (o średnicy 23 cm) wykładamy biszkoptami i nasączamy je przygotowanym ponczem. Na warstwę biszkoptów układamy połowę masy. Następnie układamy drugą warstwę biszkoptów, nasączamy je i układamy pozostałą masę.
6. Ciasto dekorujemy startą czekoladą i orzechami i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.