Ciasto amarantusowe z porzeczkami i śliwkami

Ciasto amarantusowe z porzeczkami i śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka amarantusowa

    1 szklanka
  • polenta

    1 szklanka
  • płatki owsiane

    1 szklanka
  • mąka tortowa

    1/2 szklanki
  • mąka pszenna pełnoziarnista

    1/2 szklanki
  • cukier trzcinowy

    3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • masło zimne

    250 gram
  • porzeczki czarne

    1/2 kilograma
  • śliwki bez pestek

    300 gram
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasto amarantusowe z porzeczkami i śliwkami

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto amarantusowe z porzeczkami i śliwkami foto
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, obręcz posmaruj masłem i obsyp otrębami lub kaszą manną. Zewnętrzną stronę dna tortownicy i obręcz zawiń w folię aluminiową, aby uniknąć ewentualnego wypływania soku z tortownicy, a tym samym zabrudzenia piekarnika.
Krok 2 - Ciasto amarantusowe z porzeczkami i śliwkami foto
W misce dokładnie wymieszaj wszystkie sypkie składniki. 2/3 tej mieszanki wysyp równą warstwą do tortownicy. Następnie ułóż owoce i pozostałą część sypkich składników. Na wierzchu równomiernie rozłóż plastry zimnego masła
Krok 3 - Ciasto amarantusowe z porzeczkami i śliwkami foto
Tortownicę wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika i piecz 60 minut na środkowym poziomie piekarnika. Gdyby ciasto zbyt szybko rumieniło się od góry możesz je przykryć je arkuszem folii aluminiowej.
Krok 4 - Ciasto amarantusowe z porzeczkami i śliwkami foto
Pozostaw ciasto w tortownicy do czasu, aż całkiem ostygnie.
*Amarantus, zwany też szarłatem zawiera pięć razy więcej żelaza niż szpinak. Nie zawiera glutenu, jest cennym źródłem białka, lepiej przyswajalnego niż to pochodzące z mleka czy soi. Ze względu na dużą ilość błonnika korzystnie wpływa na układ trawienny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Anna169Hosz 12.01.2014 18:19
Kupiłam przed świętami amarantus robiłam kruche ciasteczka, ale trochę zgrzytał w zębach, myślę, że następnym razem zmielę go na mąkę... Twoje ciasto wygląda świetnie.
barbara11561 04.01.2014 10:06
widziałam ta mąkę w markecie ,ale jeszcze jej nie kupowałam.Ciasto wygląda niesamowicie kusząco:)
Wacław 11.09.2013 11:19
pycha,nie jadłem takiego :-)
anemon 29.12.2012 07:48
Warto poszukać tej mąki, bo jest niezwykle zdrowa, a i smak ma bardzo ciekawy.
alaaa 28.12.2012 22:45
ciekawi mnie ta mąka,muszę taką kupić
caralajna 30.07.2012 00:45
lubię takie ciasta
Grazyna0211 23.06.2012 22:31
gratuluję pomysłu świetny
caroline1983 21.03.2012 22:39
ciekawie wyglada :)
anemon 10.11.2011 08:42
W tym cieście nie ma jajek, więc mogą jeść to ciasto osoby uczulone na jajka.
anemon 10.11.2011 08:42
W tym cieście nie ma jajek, więc mogą jeść to ciasto osoby uczulone na jajka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat