Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka
1,5 szklanki -
kakao
3 łyżki -
olej
5 łyżek -
woda
1 szklanka -
cukier
3/4 szklanki -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka -
ocet jabłkowy
1 łyżeczka -
sól do smaku
Krem
-
śmietana kremówka
400 g -
cukier puder
1 łyżka -
fix do śmietany
1 opakowanie
Przepis i sposób przygotowania Ciasto ala wuzetka
Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Ciasto powinno wyrosnąć, z górką, powinno odstawać od brzegów formy i być sprężyste przy dotyku. Wyjąć, wystudzić. Przekroić.
Krem: Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy śmietan fix.
3/4 kremu wykładamy na blat, rozsmarowujemy.
Przykrywamy górnym blatem. Pozostały krem wykładamy na górę.
Wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Komentarze (4)