Ciasto ala wuzetka

Ciasto ala wuzetka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    1,5 szklanki
  • kakao

    3 łyżki
  • olej

    5 łyżek
  • woda

    1 szklanka
  • cukier

    3/4 szklanki
  • soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • ocet jabłkowy

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

Krem

  • śmietana kremówka

    400 g
  • cukier puder

    1 łyżka
  • fix do śmietany

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, sodę, sól. Dodać cukier, wymieszać. Następnie wlać ocet, olej i wodę. Wymieszać, do połączenia się składników.

Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Ciasto powinno wyrosnąć, z górką, powinno odstawać od brzegów formy i być sprężyste przy dotyku. Wyjąć, wystudzić. Przekroić.

Krem: Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy śmietan fix.
3/4 kremu wykładamy na blat, rozsmarowujemy.
Przykrywamy górnym blatem. Pozostały krem wykładamy na górę.
Wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Margo1

27.05.2017 20:25
Lubię bardzo to ciasto

Diana Rusiłowicz

30.04.2017 01:41
Pyszności....

Babeczka35

23.04.2017 13:45
Smakowite ciasto.

gusia1000

23.04.2017 01:54
Znakomite ciasto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat