ciasto a`la tort szwarcdzwaldzki

ciasto a`la tort szwarcdzwaldzki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jajka

    6 szt.
  • mąka

    1 szkl.
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    3/4 szkl.
  • kakao

    2-3 łyżki
  • masa

  • śmietana kremówka

    1 litr
  • czekolada gorzka

    1 tabliczka
  • kisiel wiśniowy

    1,5 paczki na 3/4 l.
  • wiśnie bez pestek

    1 słoik 0,7 l.
  • żelatyna

    3 łyżeczki
  • cukier

    3 łyżki
  • czekolada starta

    do posypania
  • spirytus

    1 kieliszek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Najpierw z podanych składników upiec biszkopt. Do misy miksera wbić jajka dodać cukier i ubić na sztywno do białości . Pozostałe składniki wymieszać razem i przesiać przez sito , jak masa jajeczna będzie ubita to wsypać przesiane składniki i delikatnie wymieszać łyżką tak aby powstała jednolita masa , wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 170 st. ok. 20-25 min. Wyjąć biszkopt i wystudzić a po wystudzeniu przekroić tak aby powstały 2 blaty. Dzień wcześniej najlepiej wieczorem przygotować sobie masę śmietanową , do rondelka wlać śmietanę , dodać pokruszoną czekoladę oraz cukier i całość tak długo podgrzewać aż się wszystko rozpuści ale nie zagotować . Odstawić z ognia jak wystygnie to schłodzić ją w lodówce przez noc . Następnego dnia osączyć wiśnie a sok zostawić . Na osączonym soku musi go być nie mniej niż 1/2 litra jeśli tyle nie będzie to uzupełnić wodą tak aby było co najmniej 1.2 litra i ugotować kisiel z dodatkiem cukru , jak się ugotuje zdjąć z ognia i dodać osączone wiśnie , wymieszać łyżką wlać kieliszek spirytusu lub wódki ponownie wymieszać i jeszcze ciepły kisiel wylać na wyłożony na blasze blat biszkoptu wyrównać łyżką po całości i odstawić do wystygnięcia . Jak kisiel będzie stygł rozpuścić żelatynę w odrobinie wrzątku 1/3 szklanki , ubić na sztywno schłodzoną śmietanę z czekoladą na koniec wlać przestudzoną żelatynę wymieszać i wylać 3/4 masy śmietanowej na wystudzony kisiel rozprowadzić równomiernie po całości przykryć drugim blatem biszkoptu , na wierzch wylać pozostałą masę śmietanową wyrównać i po wierzchu posypać startą czekoladą . Schłodzić w lodówce .
Spirytus można zastąpić wódką :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Róża1

03.08.2017 06:23
smaczne ciasto !!

anulka69

17.02.2017 16:15
pychota, aż leci ślina

Margo1

16.02.2017 13:59
Wygląda fantastycznie.

Kikiriki

14.02.2017 16:19
Wygląda bajkowo

Marcepanowy kącik

02.01.2017 09:10
wygląda bardzo smacznie :)

gosia56

04.12.2016 17:58
na pewno pyszne ciasto;)

Diana Rusiłowicz

31.10.2016 00:31
Pysznie wygląda!

Jagódka77

26.07.2016 21:22
na pewno pysznie smakuje

adelajda

21.07.2016 15:54
pyszne ciacho

Milena

20.07.2016 09:15
Na pewno wypróbuję :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat