Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto a`la tort szwarcdzwaldzki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 6 szt.
mąka 1 szkl.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 3/4 szkl.
kakao 2-3 łyżki
masa
śmietana kremówka 1 litr
czekolada gorzka 1 tabliczka
kisiel wiśniowy 1,5 paczki na 3/4 l.
wiśnie bez pestek 1 słoik 0,7 l.
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
cukier 3 łyżki
czekolada starta do posypania
spirytus 1 kieliszek

Porada

Spirytus można zastąpić wódką :)

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto a`la tort szwarcdzwaldzki

Najpierw z podanych składników upiec biszkopt. Do misy miksera wbić jajka dodać cukier i ubić na sztywno do białości . Pozostałe składniki wymieszać razem i przesiać przez sito , jak masa jajeczna będzie ubita to wsypać przesiane składniki i delikatnie wymieszać łyżką tak aby powstała jednolita masa , wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 170 st. ok. 20-25 min. Wyjąć biszkopt i wystudzić a po wystudzeniu przekroić tak aby powstały 2 blaty. Dzień wcześniej najlepiej wieczorem przygotować sobie masę śmietanową , do rondelka wlać śmietanę , dodać pokruszoną czekoladę oraz cukier i całość tak długo podgrzewać aż się wszystko rozpuści ale nie zagotować . Odstawić z ognia jak wystygnie to schłodzić ją w lodówce przez noc . Następnego dnia osączyć wiśnie a sok zostawić . Na osączonym soku musi go być nie mniej niż 1/2 litra jeśli tyle nie będzie to uzupełnić wodą tak aby było co najmniej 1.2 litra i ugotować kisiel z dodatkiem cukru , jak się ugotuje zdjąć z ognia i dodać osączone wiśnie , wymieszać łyżką wlać kieliszek spirytusu lub wódki ponownie wymieszać i jeszcze ciepły kisiel wylać na wyłożony na blasze blat biszkoptu wyrównać łyżką po całości i odstawić do wystygnięcia . Jak kisiel będzie stygł rozpuścić żelatynę w odrobinie wrzątku 1/3 szklanki , ubić na sztywno schłodzoną śmietanę z czekoladą na koniec wlać przestudzoną żelatynę wymieszać i wylać 3/4 masy śmietanowej na wystudzony kisiel rozprowadzić równomiernie po całości przykryć drugim blatem biszkoptu , na wierzch wylać pozostałą masę śmietanową wyrównać i po wierzchu posypać startą czekoladą . Schłodzić w lodówce .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 03.08.2017 06:23
smaczne ciasto !!
anulka69 17.02.2017 16:15
pychota, aż leci ślina
Margo1 16.02.2017 13:59
Wygląda fantastycznie.
Kikiriki 14.02.2017 16:19
Wygląda bajkowo
Marcepanowy kącik 02.01.2017 09:10
wygląda bardzo smacznie :)
gosia56 04.12.2016 17:58
na pewno pyszne ciasto;)
Diana Rusiłowicz 31.10.2016 00:31
Pysznie wygląda!
Jagódka77 26.07.2016 21:22
na pewno pysznie smakuje
adelajda 21.07.2016 15:54
pyszne ciacho
Milena 20.07.2016 09:15
Na pewno wypróbuję :)
gusia1000 05.07.2016 17:05
Dobre ciasto.
Bernadeta1 04.07.2016 21:10
pyszne słodkości
Krzysztof15 04.07.2016 06:17
wygląda apetycznie
bertpvd 03.07.2016 21:16
pyszne ciacho
Edita 03.07.2016 20:27
pyszny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak