Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto a'la Milky Way

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 6 sztuk
cukier 1 i 3/4 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 3 łyżki
mleko 3,2% 3/4 szklanki
cukier waniliowy 2 opakowania
margaryna 250 g
mleko w proszku 2,5 szklanki
czekolada mleczna 2 tabliczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto a'la Milky Way

Biszkopt:
Białka ubić, dodać 1 szklankę cukru - ubijać. Dodać żółtka - ubijać. Następnie dodać 1 szklankę mąki pszennej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 3 łyżki kakao. Delikatnie wymieszać. (Polecam mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiać przez sitko).

Posmarować formę tłuszczem, można wyłożyć papierem do pieczenia. Nie polecam wysypywać blaszki bułka tartą, bo później czuć jej posmak w biszkopcie. Dobrze sprawdzają się formy silikonowe.

Ciasto wylać do formy (często używam tortownicy o średnicy 24cm, równie dobrze sprawdzi się prostokątna blaszka ok 25x30 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Z termoobiegiem ok 5 min krócej, jednak polecam piec tradycyjna metodą góra/dół.

Biszkopt ostudzić i podzielić na dwie części - polecam delikatnie naciąć nożem a następnie przeciąć zwykłą nitką lub specjalną żyłką.

Mleczna masa:
1/2 szklanki mleka zagotować z 3/4 szklanki cukru i 2 opakowaniami cukru waniliowego. Ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę - polecam ją wyjąć wcześniej z lodówki, by stała się miękka. Następnie stopniowo dodawać ostudzone mleko z cukrami i dalej ucieramy. Należy uważać, by nam się masa nie "ścięła". Na koniec dodajemy przesiane mleko w proszku.

Wykładamy masę mleczną na 1 część biszkoptu i przykrywamy drugą częścią.

Polewa:
Czekoladę (polecam mleczną Wedla) rozpuścić z 6 łyżkami mleka na małym ogniu i polać wierzch ciasta. Można przyozdobić kolorową posypką cukierkową.
Ciasto schłodzić w lodówce ok. 2h.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

meg1984 01.05.2013 08:42
na pewno bardzo dobry
aisza1 01.05.2013 07:08
pyszny deser
bogusia19 04.04.2013 14:59
przepiekne
dodi 04.04.2013 12:25
przepiękne
gosia1988 04.04.2013 11:59
smakowicie wygląda
Katarzyna34 04.04.2013 11:50
wygląda bardzo smakowicie
Laila2786 04.04.2013 11:44
wygląda cudownie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak