Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto a'la Milky Way
Białka ubić, dodać 1 szklankę cukru - ubijać. Dodać żółtka - ubijać. Następnie dodać 1 szklankę mąki pszennej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 3 łyżki kakao. Delikatnie wymieszać. (Polecam mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiać przez sitko).
Posmarować formę tłuszczem, można wyłożyć papierem do pieczenia. Nie polecam wysypywać blaszki bułka tartą, bo później czuć jej posmak w biszkopcie. Dobrze sprawdzają się formy silikonowe.
Ciasto wylać do formy (często używam tortownicy o średnicy 24cm, równie dobrze sprawdzi się prostokątna blaszka ok 25x30 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Z termoobiegiem ok 5 min krócej, jednak polecam piec tradycyjna metodą góra/dół.
Biszkopt ostudzić i podzielić na dwie części - polecam delikatnie naciąć nożem a następnie przeciąć zwykłą nitką lub specjalną żyłką.
Mleczna masa:
1/2 szklanki mleka zagotować z 3/4 szklanki cukru i 2 opakowaniami cukru waniliowego. Ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę - polecam ją wyjąć wcześniej z lodówki, by stała się miękka. Następnie stopniowo dodawać ostudzone mleko z cukrami i dalej ucieramy. Należy uważać, by nam się masa nie "ścięła". Na koniec dodajemy przesiane mleko w proszku.
Wykładamy masę mleczną na 1 część biszkoptu i przykrywamy drugą częścią.
Polewa:
Czekoladę (polecam mleczną Wedla) rozpuścić z 6 łyżkami mleka na małym ogniu i polać wierzch ciasta. Można przyozdobić kolorową posypką cukierkową.
Ciasto schłodzić w lodówce ok. 2h.