Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto a'la kukułka

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

jajko 4 sztuki
cukier 4 łyżki
mąka 4 łyżki
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 4 łyżki

masa kukułkowa

cukierki 200 gram
budyń waniliowy 1 sztuka
mleko 1 szklanka
masło 3/4 kostki
wiśniówka 3 łyżeczki

masa śmietankowa

śmietana 30% 600 mililtrów
cukier puder 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
woda ciepła 1/2 szklanki

dodatkowo

kawa 200 mlilitrów
biszkopty okrągłe 15 sztuk
wiśniówka 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto a'la kukułka

Kroki postępowania

1
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy po jednym żółtku stale miksując następnie delikatnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia kakao. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Biszkopt kroimy poziomo na 2 części
Krok 1 - ciasto a'la kukułka foto
2
robimy masę kukułkową:
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim kukułki.
W 1/2 szklanki wody rozrabiamy budyń i cukier, które następnie wlewamy do gotującego się mleka z rozpuszczonymi całkowicie cukierkami. Gotujemy masę do momentu aż zgęstnieje.
Ugotowany budyń przekładamy do miski, którą przykrywamy folią spożywczą, aby na budyniu nie zrobił się kożuch. Odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 2 - ciasto a'la kukułka foto
3
Masło ubijamy na puszystą masę dodając po 1 łyżce budyniu i miksujemy do chwili połączenia się składników.
Do miksowanej masy kukułkowej wlewamy stopniowo wiśniówkę.
Krok 3 - ciasto a'la kukułka foto
4
Robimy masę śmietanową:
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem i ostrożnie łączymy z żelatyną
Krok 4 - ciasto a'la kukułka foto
5
Na jednej części biszkoptu układamy część masy śmietanowej, na niej biszkopty nasączone w kawie z dodatkiem wiśniówki. Biszkopty przykrywamy masa kukułkową, a na nią pozostałą masę śmietankową(mniejszą część) Wszystko posypujemy drugą częścią biszkoptu, która musimy pokruszyć. Odstawiamy do lodówki
Krok 5 - ciasto a'la kukułka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 07.09.2015 13:26
fajne ciacho
bogusia 82 29.08.2015 22:01
pyszne ciasto:)
iziona 29.08.2015 18:41
Zapisałam przepis bo ciasto bardzo mi się podoba
Ostra Na Słodko 29.08.2015 18:29
Zapisuję przepis - z przyjemnością wypróbuję :)))
Benita 29.08.2015 13:26
Musi być przepyszne
Saga123 29.08.2015 12:20
apetyczne ciacho :)
Krystyna32 29.08.2015 10:02
pyszne ciasto
IZABELA29 29.08.2015 09:11
smaczne ciacho
Barbara13 29.08.2015 09:08
jak dla mnie pyszności
Futka 29.08.2015 08:59
Wspaniałe i bardzo smakowite ciasto :)
Damiano
Damiano 29.08.2015 07:27
pyszne ciasto
irenka 28.08.2015 22:01
przepyszne ciacho
Ewa Wojtaszko 28.08.2015 21:31
wygląda smakowicie,na pewno do wypróbowania
2milutka 28.08.2015 21:24
pyszne ciacho :)
mysza75 28.08.2015 20:49
ale fajne i dobre ciacho
IKrakowianka 28.08.2015 19:48
super wypiek!
tomek18 28.08.2015 18:38
super ciasto:) zjadłbym:)
Suonatar 28.08.2015 17:50
Świetny przepis :)
Mama niejadka 28.08.2015 17:44
Pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak