Ciasto a\'la Ambasador

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4 duże
  • cukier drobny

    2/3 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 płaska łyżeczka
  • napar kawowy

    30 ml
  • mleko

    3/4 szklanki
  • mleko

    1/2 szklanki
  • cukier drobny

    1 1/2 szklanki
  • cukier wanilinowy

    1 szt
  • mąka ziemniaczana

    5 łyżek
  • żółtka

    4 szt
  • masło

    400 g
  • kakao

    1 łyżka
  • bakalie

    200 g
  • czekolada

    do posypania
  • mąka pszenna

    1 szklanka z czubkiem
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, następnie, nie przerywając ubijania, dodaj cukier, a potem pojedynczo żółtka. Przerwij ubijanie, dodaj mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej prostokątnej formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz około 25 minut (u mnie około 50...). Ostudź i nasącz ostudzoną kawą.

Krem:
3/4 szklanki mleka zagotuj. W 1/2 szklanki mleka wymieszaj cukier, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Przelej do gotującego się mleka i gotuj około minuty. Zdejmij z ognia i ostrożnie zmiksuj masę z żółtkami. Odstaw do wystygnięcia.
Utrzyj masło i miksując, stopniowo dodawaj wystudzoną masę. Na końcu można dodać likier kawowy.

Ciasto:
Krem podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej - bakalie.
Na biszkopt wyłóż najpierw ciemny krem, a potem jasny.
Wierzch ciasta udekoruj startą na tarce czekoladą lub granulkami kawy rozpuszczalnej i wstaw do lodówki do schłodzenia.

Piekłam w blaszce 15x26 cm

Więcej - http://bakeandtaste.blogspot.com/2011/12/ciasto-ala-ambasador.html

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (65)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 16.11.2012 08:10
apetyczne
Wafelek2601 30.09.2012 09:13
Super wygląda
mariel78 13.09.2012 22:49
same pyszności u Ciebie
gacopierz23 10.09.2012 13:06
pięknie się prezentuje
Aneta41 09.09.2012 20:26
wyglada super
cooleczka 09.09.2012 10:45
kuszące :)
Maniek2 18.08.2012 20:58
pycha
treonina 14.08.2012 15:24
coś pięknego!
Renata22 14.08.2012 00:18
pokaźne to ciacho! uroczysko cukiernicze! ;)
Magula 07.08.2012 07:31
superowe ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat