Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto agrestowe z kokosem
5 białek
15 dkg cukru
20 dkg wiórek kokosowych
1 łyzka bułki tartej
Składniki biszkoptu
5 jajek
5 łyżek mąki
4 łyzki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 słoik kompotu agrestowego 900ml
2 galaretki zielone
500 ml śmietana 30%
1 cukier waniliowy
3 łyzki cukru
2 łyzeczki zelatyny
czekolada do ozdoby
PRZYGOTOWANIE:
Najpierw pieczemy płytę kokosową Ubijamy białka dodając stopniowo cukier ,jak beza jest juz dobrze ubita wsypujemy wiórki kokosowe i bułkę tartą delikatnie wymieszać.Bezę wyłozyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,gorę bezy zostawić taką lekko nierówną.Blachę 25/40cm wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy 20-25 minut. Robimy biszkopt Oddzielamy białka od zółtek,ubijamy białka dodająć stopniowo cukier,jak białka są dobrze ubite dodajemy zółtka,chwilę jeszcze ubijamy,następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia delikatnie wymieszać wylać na blachę25/40cm wyłozoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Galaretki rozpuscić w 750 ml wody,jak zacznie tężeć dodać odsączony agrest i wyląć na biszkopt. Rozpuścić zelatynę w zimnej wodzie wody tylko tyle aby mozna było zelatynę wymieszać i zostawić az napęcznieje,następnie zalewamą wrzącą wodą tez nie za dużo mieszamy studzimy.Ubijamy śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno dodajemy zelatynę,wylewamy na galaretkę.,na górę kładziemy płytę kokosową.Górę płyty kokosowej mozna ozdobić rozpuszczoną czekoladą. polecam !!!