Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Afrodyta

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt ciemny

jajko 4 szt
cukier 3/4 szkl
mąka 1 szkl
olej 6 łyżek
proszek do pieczenia 1/2 łyżki
kakao 2 łyżki
cynamon 1/2 łyżki

Biszkopt jasny

jajko 2 szt
cukier 1/2 szkl
mąka 2/3 szkl
olej 3 łyżki
ocet 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Masa truskawkowa

truskawki 60 dag
galaretka truskawkowa 2 op

Masa budyniowa

mleko 500 ml
budyń śmietankowy 2 op
masło 1 kostka
cukier 5 łyżek
spirytus 1 kieliszek

Dodatkowo

polewa czekoladowa
biała czekolada 1/2 tabliczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Afrodyta

Kroki postępowania

1
Biszkopt ciemny: Białka ubij na sztywną pianę. Naprzemiennie dodawaj cukier oraz żółtka. Nadal ubijając stopniowo dodawaj olej, mąkę, kakao, cynamon oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylej na blaszkę (wymiary 25x35 cm). Piecz 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrój na dwa blaty.
Biszkopt jasny: Białka ubij. Stopniowo dodawaj kolejno żółtka, cukier, olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto wylej na blaszkę i piecz 15 minut w temperaturze 170 stopni.
Krok 1 - Ciasto Afrodyta foto
2
Truskawki zmiksuj blenderem. Mus przelej do garnka i doprowadź do wrzenia. Wsyp galaretki i dokładnie wymieszaj. Przestudź. Gęstą masę wyłóż na ciemny biszkopt. Przykryj biszkoptem jasnym.
Krok 2 - Ciasto Afrodyta foto
3
Na mleku ugotuj budyń. Masło utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj po łyżce zimnego budyniu. Wlej spirytus i utrzyj. Masę wyłóż na biszkopt jasny. Przykryj biszkoptem ciemnym. Wierzch ciasta polej polewą czekoladową i ozdób rozpuszczoną na kąpieli wodnej białą czekoladą.
Krok 3 - Ciasto Afrodyta foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna87 25.11.2014 15:02
Smakowicie wyglądają takie przekładańce.
turkus3 24.11.2014 21:53
ciasto pięknie się prezentuje !!!
Grazyna0211 24.11.2014 14:53
bardzo fajne ciasto
ania2610 24.11.2014 14:08
wspaniałe ciacho, pięknie wygląda
dodi 24.11.2014 10:23
ślicznie wygląda
Anna169Hosz 24.11.2014 09:35
Nomen omen - pięknie się prezentuje jak sama Afrodyta :)
migotka28 23.11.2014 22:57
lubie takie ciacha i ładnych widocznych warstwach choc mi czasem jeszcze takie ładne nie wychodzą
Hrabina w kuchni 23.11.2014 22:16
Super ciasto.
ewelinapac 23.11.2014 22:08
wygląda świetnie
Renata22 23.11.2014 21:45
równiutka kosteczka ;)
Malinka 23.11.2014 21:39
Ale ciacho!!!
V_kuchareczka 23.11.2014 21:37
pyszne ciasto
kornelcia 23.11.2014 21:08
coś dla mnie, biszkopt, masa i mus...mniam :)
gosia1988 23.11.2014 20:48
rewelacyjnie wygląda i na pewno super smakuję (mogłoby być więcej zdjęć KPK)
IKrakowianka 23.11.2014 20:38
wygląda perfekcyjnie :-)
as28 23.11.2014 20:33
super cicho
Iwusia 23.11.2014 20:14
pieknie wygląda i pewno tak samo wspaniale smakuje
Aannkaa82 23.11.2014 19:47
pyszne ciasto
mirosława4 23.11.2014 19:26
wygląda smakowicie
IlonaAlbertos 23.11.2014 19:14
Świetne ciasto, wspaniale wygląda.
Aleksandra/Olcia 23.11.2014 18:49
piękne ciast o
Adam/ZUB3R 23.11.2014 18:29
wygląda smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak