Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto 3 bit rozpływające się w ustach

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa krówkowa 400 gram
budyń śmietankowy 2 opakowanie
mleko 500 mililitr
cukier 1 łyżka
masło 250 gram
śmietana 30% 500 mililitr
bita śmietana 2 opakowanie
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
czekolada gorzka 50 gram
herbatniki 500 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto 3 bit rozpływające się w ustach

Blaszkę o wymiarach ok. 26x36 cm wykładamy warstwą herbatników. Masę krówkową przekładamy do miski i podgrzewamy około 1 minuty w mikrofalówce. Rozsmarowujemy na herbatnikach. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu na 1/2 litrze mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru. Ugotowane budynie studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu, cały czas miksując. Tak przygotowaną masę smarujemy na herbatnikach i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy śnieżki cały czas ubijając. Do ubitej śmietany dolewamy powoli rozpuszczoną w 3 łyżkach gorącej wody i przestudzoną żelatynę. Ubitą śmietanę wykładamy na wierzch. Posypujemy wiórkami startej gorzkiej czekolady. Schładzamy w lodówce przez kilka godzin.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paulette17 13.03.2015 15:57
Uwielbiam to ciasto !
malami199216 02.03.2015 14:54
w mojej rodzinie każdy za nim przepada :)
Klausia 06.11.2013 12:02
robiłam je i wychodzi super :)
IZABELA29 25.05.2013 20:34
bardzo słodziutkie i pyszne ciasto
Renia1 07.05.2013 11:22
oj oj kusi :)
Ola1984 04.05.2013 00:27
Jest wyśmienite polecam :) Naczelne ciasto na każdej imprezie ;)
Bernadeta1 04.05.2013 00:15
wygląda przepysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak